Restoran 1444: Eno gastro atrakcija u dvorcu Mokrice

Jedan od najpopularnijih slovenskih dvoraca nedaleko Zagreba, dvorac Mokrice, desetljećima je sinonim za odmor iz snova, golf na 66 hektara prekrasnih zelenih površina, okruženim srednjovjekovnim zidinama, ali i odličnoj eno gastro ponudi.

Godinama se odlazilo u Mokrice na nedjeljni ručak, romantičnu večeru, na posebne kremšnite kojim se zasladio dan. Ovog ljeta otvoren je Restoran 1444 – nova eno gastro adresa u dvorcu Mokrice.

Srednjovjekovni kaštel Mokrice priča jedinstvenu priču. Od davnina se nalazio na vrlo važnom sjecištu puteva, okružen je stoljetnom šumom, s pogledom koji seže na vinorodne bizeljske brege s pričama i legendama koje su ga obilježile. Dvorske legende i priče svjedoče o burnim povijesnim događajima, o seljačkim bunama, ali i mirnim vremenima i raskošnom životu vlastele dvorca. Mokrice se prvi put spominju 1444. godine, a etimološki ime dvorca znači močvarno, vlažno područje.

Danas je bujna vegetacija razlog zašto brojni ljubitelji prirode vole Mokrice. Na imanju se nalazi hotel Forrest s četiri zvjezdice smješten u dvjestotinjak godina stari park s engleskom travom i pogledom na kipove četiri godišnja doba i kapelicu sv. Ane. Obiteljski apartmani su uz golf klub, ali i sam dvorac koji je otvoren za sve. Na prvom katu smjestio se Restoran 1444 simboličnog naziva u kojem je oživljen onaj stari, prepoznatljivi doživljaj Mokrica. U divnom ambijentu s pogledom na golf igralište, sa zalascima sunca od kojih zastaje dah, novi chef Restorana 1444 Zdravko Andželevski osmislio je jedinstven meni.

‘Trudim se da je sve što se jede u Mokricama domaće i svježe. Kad pogledate naš meni, vidjet ćete da su u fokusu odabrane kombinacije namirnica i da nismo išli u preveliku širinu. Cilj mi je da svatko tko dođe na ovo mjesto uživa svim čulima – od pogleda do okusa. Imamo odličnu suradnju s lokalnim proizvođačima, sve što poslužujemo je svježe i netom pripremljeno, a cjenovno želimo biti pristupačni i dostupni svima’, kaže Andželevski čije su delicije već nakon dva tjedna od otvaranja restorana pravi eno gastro hit.

Sve je više urbanih ljudi koji u Mokricama uživaju u poslovnim ručkovima, kao i onih koji romantiku žele začiniti eno gastro doživljajem, ali ne nedostaje ni klasičnih turista koji se tijekom dana kupaju u obližnjim Termama Čatež, a navečer uživaju u izlasku u Mokrice. Kako bi pokazao svu raskoš kombiniranja okusa te uz svaki obrok sljubio i pripadajuća vina, chef Andželevski je goste pozdravio osvježavajućim pjenušcem Istenič i svježim voćem.

Pozdrav iz kuhinje bio je tartar crvene dolenjske pastrve na rižinom čipsu (kombinaciju pinot crnog (80%) i chardonnay (20%) Mario Rose, Keltis) i burrata s cherry rajčicom i svježim bosiljkom, beef carpaccio uz Laški rizling Colnar specifične arome koju je dalo odležavanje u drvenim bačvama akacije.

Pozdrav iz kuhinje oduševljava u svakom zalogaju, ali i otvara apetit pozivajući na druge zalogaje. U prekrasnom prostoru Restorana 1444 s pogledom na sve četiri strane svijeta, ali i interijerom koji vješto spaja dobro znanu prošlost ovog mjesta ali i sadašnjost, posluženo je toplo predjelo. Na tanjurima su se našli ravioli s domaćim kravljim sirom, vrganjima i espumom odležanog tolminskog sira. U čašama se našla osvježavajuća Burja bijela Vipavske doline.

Glavno jelo bilo je hit večeri. Poslužen je Ribeye steak na pireu od celera s julienne povrćem, sve povezano s četiri dana kuhanim demi-glace umakom. Fuziju okusa odlično je povezao Merlot Keltis Bizeljsko. Iako su glavne zvijezde u ovoj priči bili klasični tanjuri, važno je dodati kako je chef Andželevski spreman ugoditi i svim veganima, vegetarijancima, kao i gastroljupcima koji zbog zdravstvenih razloga ne mogu jesti određene namirnice.

Za sve one kojima su Mokrice ostale u sjećanju kao mjesto gdje se fino jede, a obroci završavaju kremšnitama, dobra vijest – ponuda hrane je odlična, a slatko dolazi u različitim varijantama na temu one prepoznatljive klasike. Kremšnita dobiva svoj novi look, a uz nju kušajte još jedan specijalitet – Crème Brulée hrskave korice kojoj balans daje čaša poluslatkog Rumenog muškata Kobal.

‘Kako vam se sviđa ponuda Restorana 1444?’, pitao je na kraju večeri chef dodajući kako restoran radi od utorka do subote od 12 do 20 sati, a nedjeljom od 12 do 18.

Komentari koje je čuo dali su mu vjetar u leđa, potvrdili da radi odličan posao u svojoj kuhinji te da je spreman i za nove izazove koje ovaj restoran priprema za svoje goste. Uz standardnu ponudu hrane i odličnu vinsku kartu lokalnih proizvođača, dvorac će uskoro otvoriti još jedan skriveni biser – vinoteku u samom podrumu u kojem će započeti ili završiti potpuni doživljaj dvorca. 

A. P.Z. / Foto: Nikola Zoko


1. Vino na žlico u Sloveniji: Vina Kleti Krško u gostilni Kunst

Krško: Slikarstvo i kulinarstvo u hotelu Kunst

Tagged: , , , , , , , , ,