Retrospektiva Orsona Wellesa

Retrospektivom filmova Orsona Wellesa i pratećom izložbom ‘100 godina Wellesa’ u Gliptoteci HAZU, Zagreb Film Festival (ZFF) obilježava 100. godišnjicu rođenja i 30. godišnjicu smrti redatelja čiji se važan dio stvaralaštva vezuje uz Hrvatsku. Otvorenje izložbe je u srijedu, 18. studenoga u 20 sati.
Orson Welles i Jeanne Moreau na HvaruRetrospektiva uključuje nekoliko Wellesovih ostvarenja, film u kojem je ostvario manju, ali pamtljivu ulogu te TV emisiju snimljenu tijekom njegova boravka u Zagrebu, dok je izložbom obuhvaćena dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj i sudjelovanja u našem kulturnom krugu.

Program čine filmovi koje Welles režijski potpisuje: ‘Stranac’ iz 1946., jedini njegov film koji je doživio značajniji uspjeh na kino-blagajnama te ‘Proces’ (1963.), atmosferično ostvarenje, prema knjizi Franza Kafke, hvaljeno zbog izuzetne kamere i sugestivne scenografije. Potonji je film sniman, među ostalim, na nekoliko zagrebačkih lokacija, od kojih je najambicioznija bila ona na Zagrebačkom velesajmu gdje je napravljen velebni ured Jozefa K. U sklopu retrospektive prikazuje se i ‘Tajna Nikole Tesle’ (1980.) Krste Papića u kojem je Welles odigrao kratku, ali pamtljivu ulogu američkog magnata J. P. Morgana. Kao posebnu poslasticu za TV nostalgičare, selektor Daniel Rafaelić u program je uvrstio emisiju TV Zagreb ‘3, 2, 1… Kreni!’ (1979.). Ovom prilikom donosimo ekskluzivni isječak iz spomenute emisije koju su vodili Ante Peterlić i Ranko Munitić u kojoj je Orson Welles gostovao u studiju TVZ u pratnji Oje Kodar. U isječku koji je bio izbačen iz objavljene verzije, Welles govori o jednoj od najvećih tajni povijesti filma – riječi rosebud, koju građanin Kane u istoimenom filmu izgovara na samrti.

Na izložbi ‘100 godina Wellesa’ pokazat će se dokumentacija Wellesovih posjeta Hrvatskoj: za vrijeme snimanja ‘Austerlitza’ Abela Gancea, filmova ‘Proces’ ili ‘Dubina’, na premijeri ‘Bitke na Neretvi’ u Sarajevu, ili za vrijeme susreta s predsjednikom Titom na Brdu kraj Kranja. Izložbu prati katalog u koji su uvršteni najvažniji Wellesovi intervjui u našim medijima. Kako je riječ o redatelju koji je poznat kao multimedijalni eksperimentator, izložba pokazuje i radove hrvatskih umjetnika, povezane na neki način s Wellesovim opusom: Danka Friščića, Luke Hrgovića, Željka Kipkea, Božice Dee Matasić, Antuna Borisa Švaljeka i Mije Vesovića. Autor likovnog dijela izložbe je Feđa Gavrilović, a filmsko-povijesnog Daniel Rafaelić.

ZFF


13. ZFF (foto Filip Trezner)

Šaroliki program 13. ZFF-a

Hrvatski filmovi i koprodukcije -13. ZFF
Hrvatski filmovi i koprodukcije na 13. ZFF-u

ZFF 2015 Hot in November
Horori istoka Europe na ZFF-u

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,