Retrospektivna izložba Dubravka Matakovića

U sklopu programa Osječkog ljeta kulture, u Muzeju likovnih umjetnosti bit će predstavljena izložba Dubravka Matakovića, jednog od glavnih protagonista hrvatske strip scene.

Riječ je o autoru čiji je prepoznatljivi vizualni i jezični diskurs rezultirao kultnim statusom među domaćim poznavateljima stripa, o čemu svjedoči i popularnost koju je protekle godine ostvarila njegova monografija u nakladi Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo.

Izložba u Muzeju likovnih umjetnosti pružit će uvid u dosadašnje Matakovićevo stvaralaštvo te kroz brojne originalne strip table i ilustracije dati pregled omiljenih strip (anti)junaka: od ‘Malog Ivice’1984. godine, preko ‘Protmana’, ‘Tetka Trinaestog’, ‘Super Di’, ‘Glištuna Gmižića’ i ostalih, pa do recentne ilustracije koju je umjetnik napravio posebno za ovu prigodu.

Izložba predstavlja do sada najcjelovitiju i najbogatije opremljenu retrospektivu Matakovićeva stvaralaštva te do sada najopsežniji rezime umjetnikova rada. Autor joj je Hrvoje Duvnjak, a kustosica i koordinatorica Anja Kindl. Bit će otvorena u srijedu, 28. lipnja (19 sati), a može se pogledati do 15. kolovoza.

Dubravko Mataković rođen je 1959. u Ivankovu. U Vinkovcima je završio gimnaziju, Diplomirao je 1983. na Grafičkom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi profesora Ante Kuduza. Stripom se profesionalno bavi od 1984. Objavljivao ih je u raznim visokotiražnim novinama i časopisima. Likovno je oblikovao i izradio ilustracije za desetke knjiga i udžbenika, CD-a, plakata i drugih oblika grafičkog oblikovanja, Izradio je niz kazališnih scenografija. Napisao je dva dramska teksta za komedije ‘Iz Kabula s ljubavlju’ (2007.) i ‘Iz Kabula s ljubavlju TU’ (2012.). Autor je 12-minutnog animiranog filma ‘Cigla’, nastalog u produkciji Zagreb filma (2012.). Imao je više desetaka samostalnih te skupnih izložbi slika i stripova, a za svoj rad je više puta nagrađivan. Radi kao docent na Akademiji za umjetnost i kulturu. Član je HDLU Osijek.

K. K.


Tagged: , , , , , , , , , , ,