Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu održan je znanstveno-stručni skup ‘Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću’.Predstavljeni su rezultati istraživačke komponente projekta izvedenog povodom Europskog dana kreativnosti EU projekta CreArt, u okviru kojeg su renomirani umjetnici Goran Rakić, Slaven Kosanović Lunar, Ivan Oštarčević Zgubljen i Dominik Vuković izveli likovne intervencije u zagrebačkom zatvoru Remetinec.

Izveden je pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić, u suradnji sa Središnjim uredom Ministarstva pravosuđa, Zatvorom u Zagrebu, Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, Institutom za etnologiju i folkloristiku te Odsjekom za kriminologiju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, a s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenika te stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline.

Nakon uvodnog govora pročelnice Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju dr. sc. Tihane Rubić, ravnateljice Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivane Andabake, Upravitelja Zatvora u Zagrebu Damira Čumpeka i voditeljice projekta dr. art. Melinde Šefčić, istraživačku komponentu projekta predstavile su dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević i dr. sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju , dr. sc. Valentina Gulin Zrnić s Instituta za etnologiju i folkloristiku te dr. sc. Anita Jandrić Nišević s Odsjeka za kriminologiju Edukacijsko rehabilitacijskog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Dr. sc. Anita Jandrić Nišević održala je predavanje na temu ‘Rezultati percepcije interijera Zatvora u Zagrebu dobiveni na uzorku ispitanih zatvorenika i djelatnika Zatvora u Zagrebu prije i nakon izvođenja likovnih intervencija’, dok su na temu ‘Umjetnost i zatvor: kulturnoantropološko istraživanje’ govorile dr. sc. Valentina Gulin Zrnić, dr. sc. Sanja Potkonjak i dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević.

HDLU


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,