Rijeka: Grad u kojem sve više teče vino

Zahvaljujući naporima udruge Kvarner Wines i podršci regionalnih i lokalnih turističkih zajednica Kvarner i njegovo urbano središte, grad Rijeka, sve se više profiliraju kao značajne destinacije enogastro turizma.

Dokaz tome je nedavno održani međunarodni eno-gastro festival WineRI koji se u Rijeci redovito održava još od 2017. godine. WineRi je održan u hali Exportdrva 10. i 11. ožujka te je okupio više od 70 izlagača s više od 350 etiketa vina iz Hrvatske, Italije, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Primorsko-goransku županiju predstavili su članovi Udruženja Kvarner Wines: OPG Ružić s vinom Jarbola, OPG Rubeša s vinima Plovanić (Belica), Vinska kuća Pavlomir, Kuća vina Ivan Katunar, Poljoprivredna zadruga Vrbnik, Vinarija Šipun, Poljoprivredna zadruga Gospoja, Katunar Estate Winery i Vinarija Nada.

‘Okupiti na jednom mjestu reprezentaciju vinske regije Kvarner pokazatelj je uspješnosti festivala koji ujedno nudi i najvrjednije s hrvatskih polja te spaja zeleno i plavo. Izuzetno mi je drago da će se poseban naglasak staviti na vina od autohtonih sorti jer je upravo Kvarner najbogatija vinska regija u Hrvatskoj po pitanju vina od autohtonih sorti’, istaknuo je zamjenik primorsko-goranskog župana Petar Mamula.

Organizator festivala i aktualni predsjednik udruge Kvarner Wines Anton Katunar iskazao je svoje zadovoljstvo što Rijeka i Kvarner imaju ovaj sjajan vinski festival, koji je postao mjesto okupljanja Kvarnerskih vinara i prijatelja iz Hrvatske i susjednih zemalja i polako postaje festival vina od autohtonih sorti Kvarnera i Jugoistočne Europe, odnosno naglasak je stavljen upravo na vina od autohtonih sorti vinove loze.

Vino i žene vole Kvarner

Najavnu radionicu festivala ‘Decanteri s Kvarnera’ moderirale su ambasadorice brenda Kvarner Wines i vrsne sommelierke Ines Matić Matešković, Lucija Matijević, Monika Neral, Martina Škarica i Marinela Mrkonja.

‘Oživljavanje prostora Exportdrvo koji polako postaje središnje kongresno sajamsko središte, upravo zahvaljujući ovom i drugim događanjima pokazatelj je da Rijeka postaje, između ostalog, i kongresno-sajamski grad i razvija se kao turistička destinacija i izvan ljetnih mjeseci. I ove godine na samo jedan metar nadmorske visine, na novoj lokaciji u prostoru Export drvo predstavit će se eno-gastro ponuda regije i Hrvatske, a ovakve su manifestacije dobar motiv dolaska domaćih i stranih turista u naš grad’, zaključio je gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

‘Dobra hrana i dobro vino idu rukom pod ruku, a svaki turist želi isprobati autohtonu ponudu. Ovaj festival je upravo ono što je Kvarneru nedostajalo – centralni eno-gastro festival na kojem su okupljeni proizvođači, koji postaje motiv dolaska na Kvarner i budi želju da nakon festivala zainteresirani posjete zastupljene proizvođače. Izlagači nisu jedni drugima konkurenti jer na turističkom tržištu Kvarnera ima dovoljno prostora za sve, a ovo je bila prilika da se proizvođači i ugostitelji približe jedni drugima. Osim toga, Turistička zajednica Kvarnera kontinuirano radi na promociji autohtonih proizvoda pa je i na ovaj festival dovela studijske grupe novinara kako bi se upoznali s autohtonim proizvodima Kvarnera i s brendom Kvarner Wines’, napomenula je direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov.

Irena Lučić/dIWine / Foto: Kvarner Wines


Rijeka: Povratak eno gastro festivala WineRI


Tagged: , , , , , , , ,