Wine EnoGastro Vip Eventi: Rijeka i Poreč

U Rijeci na Botelu Marina i u Poreču u hotelu Parentium Plava Laguna započeli su prvi ovogodišnji Wine EnoGastro Vip Eventi, prva dva od pet evenata u organizaciji agencije Ricerce Mercato.Na njima su se okupili brojni ugostitelji, hotelijeri, vinari, sirari, gastronomi i mnogi drugi. Partneri projekta su Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica grada Poreča, Grad Poreč, Istarska županija, Turistička zajednica Istarske županije, Udruženje obrtnika Grada Poreča, a pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma i Ministarstva poljoprivrede. Vrijednost projekta prepoznali su: Auto kuća Nissan AK Lenac iz Rijeke s osobnim vozilima, Opel gospodarski program bila je auto kuća PSC Primorja, a u Poreču partner je bio Suzuki Pula.

Tijekom eventa te ugodnih druženja i pauzama između radionica uzvanici su uživali u kušanju proizvoda brojnih izlagača: Vina Prelac, Kopjar, Kabola vina, Damjanić vina, Krauthaker, Marčeta vina, Vina Koper, Matić vina, Bodren, Galić vina, Sosich wines, Vinarija Vivoda, Ščurek vino, Vinarija Gospoja, Pjenušci i vina Josipović, Vina Poletti, Frajona, Anđelini vina, Tiskara Sušak, Vinska kuća Pavlomir, a tu su bili Scorpio ugostiteljska oprema, delicije Histrisa, Alden bakalar, MI-KOM, Mini mljekare Veronika, Camelot, Cromaris, Dukat Hrvatska President, Đanić rakije i likeri, Jana, Gligora sirevi, PAR Gastro Akademija Rijeka.Gastro tim prezentirao je svoju vrhunsku ponudu, a na njihovoj pokretnoj kuhinji i novom roštilju Prima Grill radio se i humanitarni Cooking show za koji su namirnice osigurali Metro, PG Orehovec, Cromaris, PIK Vrbovec i Histris. Kako bi kuhari bili zaštićeni od sunca pobrinuli su se savojim šatoriuma u Rijeci  – Tent event, a u Poreču – Ghia Staff. Uzvanike je posluživao personal Botela Marina u Rijeci pod koordinacijom Andreja Kušete, a u Poreču osoblje hotela Parentium Plava Laguna pod dirigentskom palicom Dragana Ružića.

Program je bio vrlo bogat, ispunjen radionicama i predavanjima izvrsnih govornika poput Mire Šemić, vinske dame i vrhunske govornice iz Slovenije, Damjana Miletića iz PAR Gastro Akademije Rijeka, chefa Dragana Jovanovića, sommeliera Jure Andrijaševića, sommelierke Manuele Maras… Prezentirane su slastice Vlade Voštena tvrtke Irex Aroma i MI-KOM, Zorana Lukića iz tvrtke Scorpio i Barmen.hr, Filipa Savića i Tomislava Razumovića iz Vinarije Krauthaker. Teme su bile raznolike: Sir i vino u modernoj gastronomiji – sljubljivanje sira i vina, Bonton i kultura stola, Potencijal graševine u visokoj gastronomiji, Evolucija istarske malvazije, Novi trendovi u miksologiji, Sous vide kuhanje i vakuumiranje moderne generacije…Dodatnu vrijednost događaju dao je Cooking show pod vodstvo Dragana Jovanovića, a u kojem su u Rijeci sudjelovali: konoba Loznati sa specijalitetima creske janjetine, konoba Ribica s Kantride, Aleksandar Salević iz restorana Conca Doro i Vinotel Gospoja sa specijalitetima otoka Krka. Svi bolji od boljeg u svojoj posebnosti s gastronomskim specijalitetima Kvarnera.

U Poreču su sudjelovali i restorani Bacchus Plava Laguna, Damir Modrušan iz Sapore di mare i Da Antonio Fažana te restoran Asian streetfood Umi. Cooking atrakcija bila je humanitarnog karaktera, a na oba eventa prikupljeno je 3700 kuna. Zajedno s prikupljenim financijskim sredstvima na ostalim eventima, taj iznos bit će doniran Udruzi osoba s invaliditetom Sisačko-moslavačke županije za novu ‘Sobu čuda’.

Glavni cilj Međunarodna konferencije vinskih, ugostiteljskih i gastronomskih znalaca jest promocija lokalnih proizvođača, edukacija, podizanje kvalitete usluge te međusobno povezivanje proizvođača i ponuđača te ugostiteljsko-turističkog sektora.Posjećenost je bila vrlo dobra ako imamo u vidu da je visok datum i da je ipak započela predsezona, no sve se odvijalo u skladu s epidemiološkim mjerama. Wine EnoGastro Vip Event time je na pravi način najavio otvaranje turističke sezone i oživljavanje ugostiteljsko turističkog sektora.

Nakon Rijeke i Poreča, Wine EnoGastro Vip Event ne staje sa svojom lijepom pričom, već seli u Dalmaciju, točnije u Split u novi prekrasni hotel Amphora (23. lipnja), gdje je na redu edukacija i druženja ugostitelja Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Interes za eventom U Splitu je vrlo velik, jer najavljena je velika i posebna prezentacija eno gastro baštine ‘Kaštelanski žmuli i pjati’ te predstavljanje dalmatinske gastronomije u što su se uključili vrhunski ugostiteljski objekti Splita: Zrno soli, Zora bila, Brasserie on 7 i Zinfandel Wine bar uz chefa Dragana Jovanovića i Luku Dančulovića te gostujućeg chefa iz Zadra, iz tvrtke Marikomerc, Tomislava Karamarka.

P. R.


Tagged: , , , , , , , ,