Rijeka: Povratak eno gastro festivala WineRI

Nakon dvogodišnje stanke uzrokovane koronavirusom, vratio se WineRI, međunarodni eno gastro festival. Na Gatu Karoline Riječke, tik uz more, okupilo se 60-ak izlagača iz Hrvatske i regije.Vina, rakije, likeri, suhomesnati proizvodi, sir, ali i glazba te odlična atmosfera – sve to je čekalo posjetitelje proteklog vikenda na atraktivnoj lokaciji u Rijeci. Organizator festivala je Zadruga vinara Proizvođačka organizacija Vina Kvarnera u suradnji s tvrtkama Promocija i aha marketing.

U organizaciji TZ Kvarner i TZ Rijeka festival je posjetila i grupa novinara iz Zagreba. Prije odlaska na festival organizirani su obilazak Rijeke u pratnji turističkog vodiča i ručak u Primorskoj konobi.

Mnogi su imali priliku posjetilt Rijeku, ali rijetki su imali priliku obići grad uz vodiča te saznati povijesne zanimljivosti kroz šetnju ponajljepšim dijelovima grada. Tarsatica – Rimsko naselje na području današnjeg Starog grada u centru Rijeke, prvi put se spominje 180. godine prije Krista.

Fiume, Sankt Veit am Pflaum ili Rijeka najveća je luka u Hrvatskoj i treći grad po veličini u Hrvatskoj.
2020. godine Rijeka je postala Europska prijestolnica kulture. Zanimljivost je da su prve novine tiskane na talijanskom jeziku Notizie del giorno, izlazile u Rijeci, a na Trsatu je Laval Nugent otvorio prvi muzej u Hrvatskoj. Šarmantan grad, interesantan, pun skrivenih ljepota i bogate povijesti, to je Reka – kako je zovu lokalni stanovnici.

Nakon obilaska grada, u Primorskoj konobi kušale su se morske delicije. Rustikalni ambijent prave konobe s puno detalja, a namirnice svježe i fino pripremljene. Rižot od tikvica i kozica, fileti bijele ribe i lignje na nekoliko načina samo su dio ponude ove izvrsne konobe.

Na festivalu WineRI moglo se kušati više od 250 vina, a poseban naglasak bio je na autohtonim sortama. Tako su posjetitelji, između ostalog, mogli kušati trojišćinu, žlahtinu, belicu, jarbolu i sansigot. Ne treba zanemariti ni šipon, kadarku, plavac mali, tamjaniku, malvaziju, graševinu… To pokazuje koliko je regija bogata autohtonim sortama.

‘Ovaj međunarodni festival pokazao je da Rijeka ima potencijal ugostiti veliki eno-gastro festival te da postoji izuzetan interes vinskih profesionalaca i ljubitelja vina. Najveće zadovoljstvo mi je što su mi ljudi prilazili i iskazivali svoje oduševljenje festivalom, a i izlagači koji su rekli da će se obavezno vratiti u Rijeku. Iduće godine u ožujku najavljujemo još veći festival! Hvala izlagačima, posjetiteljima i sponzorima na podršci’, istaknuo je Žarko Stilin u ime organizatora festivala.

D. G. / Foto:  Ivana Čutura


Tagged: , , , , , , ,