Rijeka Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza

Devet slika koje će biti prikazane na izložbi ‘Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza’ u Muzeju grada Rijeke predano je iz ruku restauratora u Muzej. Slike su dopremljene posebnim kombi vozilom u Palaču šećera, gdje će uskoro biti izložene.Riječ je o radovima trojice bečkih umjetnika, braće Gustava i Ernsta Klimta te njihova suradnika i prijatelja Franza Matscha, naslikanim za dekoriranje interijera HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 1885. godine.

Najprije su u Palaču dopremljene tri slike Ernsta Klimta, a stigle su izravno iz Zagreba, gdje su se nalazile na restauraciji u Odjelu za štafelajno slikarstvo Hrvatskoga restauratorskog zavoda.

Nakon završenog zahvata, u Odjelu su čekale na pogodan trenutak za opremu u Rijeku, koja se pokazala u završnoj fazi organizacijskih priprema za izložbu.

Vozilo se potom zaputilo prema riječkom odjelu Hrvatskoga restauratorskog zavoda, gdje je preuzeto šest slika koje su se obnavljale u toj ustanovi. To su radovi Gustava Klimta i Frantza Matscha.

Riječ je o vjerojatno najvećoj izložbi uopće koja se priređuje u Rijeci. Slike su po unošenju u Palaču pohranjene u muzejski depo i raspakirane.

Bit će postavljene na izložbena mjesta neposredno pred otvorenje. Izložba je trebala biti otvorena 20. travnja, ali je zbog zatvaranja Muzeja u sklopu antiepidemijskih mjera, što raje do 26. travnja, taj datum pomaknut. Na koji, još uvijek je upitnik.

M. R.


Tagged: , , , , , , , ,