Rijeka: Premijera filma Srbenka u Art-kinu

U Rijeci je, u Art-kinu, održana svečana kino-premijera filma ‘Srbenka’ redatelja Nebojše Slijepčevića. Riječka je publika sjajno reagirala izuzetnom zainteresiranošću za film, pa su tako ulaznice za premijeru bile rasprodane danima unaprijed, a Art-kino potpuno popunjeno. Ovim događanjem ujedno se obilježilo i otvaranje nove kino sezone.Premijeri su prisustvovali redatelj filma, producenti, filmska ekipa te, između ostalih, protagonistica filma Nina Batinić. Večer je otvorila ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, a redatelj filma Nebojša Slijepčević u svom obraćanju publici izrazio je veliko zadovoljstvo što film upravo u Rijeci ima pravu kino-premijeru, budući da je to grad u kojem je snimljen.

‘Srbenka’ je nastala tijekom priprema i proba za predstavu ‘Aleksandra Zec’ redatelja Olivera Frljića i dramaturga Mladena Blaževića, koja se izvodila u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci. Producentica Rea Rajčić naglasila je kako je posebnost filma u tome što je gotovo veći broj nagrada koje je dobio nego festivala na kojima je gostovao, iako je i njihov broj značajan. Ravnateljica Art-kina naznačila je kako pojavljivanje protagonistica Nine Batinić, Morane Mladić i Tatjane Dragović u filmu ipak još uvijek predstavlja izniman čin građanske hrabrosti.

Riječ je o filmu koji progovara o relevantnim pitanjima prihvaćanja drugih i drugačijih, čija je aktualnost vidljiva i iz niza međunarodnih nagrada koje je osvojio i festivala na kojima je gostovao. Neke od najzapaženijih su Srce Sarajeva na Sarajevo Film Festivalu kao i nominacija za Europsku filmsku nagradu kojom je uvršten među 15 najboljih dokumentarnih ostvarenja iz cijele Europe.

I. Č.


Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,