Rumunjski pobjednik Vukovara u hrvatskim kinima

Rumunjski redatelj Radu Jude vraća se novim filmskim draguljem ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’, koji od 25. travnja, u distribuciji Continentala, stiže u hrvatska kina.Ime Radua Judea već je sada zlatnim slovima upisano u povijest filmskog festivala u Vukovaru. Još od prvog festivala 2007. godine, pobijedio je u kategoriji kratkog igranog filma s uratkom ‘Ujutro’. Vratio se 2015. godine s izvrsnim ‘Bravo!’ s kojim, osim u Vukovaru, osvaja niz priznanja na međunarodnim festivalima diljem svijeta, uključujući i Srebrnog medvjeda za najboljeg redatelja na Berlinaleu. Njegov najnoviji film, ‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’ također je pohodio najuglednije filmske festivale u svijetu, a okrunio se pobjedom u Vukovaru i Karlovym Varima.

Kao i u prethodnim filmovima, Jude i u ovome stavlja naglasak na grijehe prošlih generacije koje još uvijek opasno zagađuju društvo. Mladi umjetnik planira rekonstruirati povijesni događaj iz 1941. godine tijekom kojeg je rumunjska državna administracija putem vlastite vojske odlučila etnički očistiti istočnu frontu. Radi se o iznimno osmišljenom filmu koji kroz sporo i detaljno odvijanje radnje pogađa gledatelja točno tamo gdje treba i izaziva u njemu snažne emocije. Koristeći beskompromisnu naraciju u maniri velikog Godarda, ovaj film demonstrira da počinjenje brutalnih zločina nije jedini put do barbarizma, već da se do njega može doći i zakržljalom savješću.

Radu Jude jedan je od najcjenjenijih europskih modernih redatelja. Režirao je nekoliko kratkih igranih filmova među kojima je i ‘The Tube with a Hat’ iz 2006. godine koji je postao najuspješniji kratki igrani film iz Rumunjske svih vremena, pobijedivši na brojnim svjetskim festivalima uključujući Sundance, San Francisco, Los Angeles… Godine 2009. redateljski debi ostvario je dugometražnim filmom ‘Najsretnija djevojka na svijetu’ s kojim je osvojio CICAE nagradu u Berlinu te FIPRESCI nagradu na festivalu u Sofiji. Taj film također je izabran i za ACID program na filmskom festivalu u Cannesu, a prikazan je i na Zagreb Film Festivalu. Njegov sljedeći film ‘Everybody in Our Family’ iz 2012. godine među ostalima je osvojio nagradu Srce Sarajeva na filmskom festivalu u Sarajevu.

‘Ne zanima me ako u povijesti ostanemo zapisani kao barbari’ jedan je od najhvaljenijih rumunjskih filmova u posljednjih nekoliko godina. Na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes, skupio je gotovo 90% pozitivnih ocjena kritičara diljem svijeta, a s obzirom na broj osvojenih nagrada i priznanja logično je da nas očekuje nova filmska poslastica europske produkcije u punom sjaju.

S. R.


Tagged: , , , , , , , , ,