Ružičasti listopad: Umjetnošću protiv raka dojke

Neobičnim druženjem uz klasične zvuke nota violončelistice Ane Rucner, pijanista Mateja Meštrovića i tenora Miljenka Đurana obilježen je početak Ružičastog listopada.Veseli susreti u Kostanjskom Štaglju uz bogat umjetnički program bili su popraćeni i otvaranjem prve izložbe fotografija dr. Damira Eljuge, predsjednika Hrvatske lige protiv raka, što je dodatno razveselilo onkološke bolesnike.

Listopad, mjesec ružičaste vrpce, posvećen je prevenciji raka dojke i borbi protiv ove bolesti. Izložba fotografija ‘Moja djevojka i zalazak sunca’ dio je art terapije ‘Ljubavlju do zdravlja’. Andrija Seifried koji je napisao predgovor izložbi izjavio je: ‘Nakon zalaska sunca, dolazi novi i svjetliji dan, što ga željno i s čežnjom u duši nestrpljivo iščekujemo.

‘Klasična glazba je oduvijek bila lijek, kako za sva živa bića tako i za naše duše. Ona je hrana duše, svojevrsna molitva i obostrano darivanje. Glazba je vrsta lijeka jer nosi sa sobom dubinsku i istinsku radost’, zaključila je Ana Rucner, violončelistica.

Brojni okupljeni imali su priliku slušati i tenora Miljenka Đurana kojeg je na klavijaturi pratio Đorđe Manojlović. Talentiranom pijanistu Boži Vlašiću, studentu zagrebačke Muzičke akademije, ovo je bio premijerni nastup, kao i glumcu HNK Ivanu Colariću.

‘Uvijek je veselje podijeliti radost muziciranja, stvaranja i nastupanja s publikom u okolnostima koje su na neki način drugačije. Dr. Damir Eljuga organizirao je naš nastup na kojemu su bili liječeni onkološki bolesnici. Ta sreća i njihovo oduševljenje veliki je privilegij za mene jer me uči o radosti življenja, a drago mi je da su i danas ovdje nazočile izliječene pacijentice’, izjavio je Matej Meštrović.

Kostanjski Štagalj je udruga za promicanje kulture i umjetnosti, a u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka i sudjelovanje eminentnih hrvatskih umjetnika već 11. godina zaredom organizira prijateljske susrete uz art terapiju. Susreti u Štaglju počeli su 1994. dolaskom Mirjane Sačer Bobanac i Davorina Supeka u selo Kostanj u općini Dubrava nedaleko od Vrbovca. Uključivanjem bračnog i liječničkog para Eljuga, kojima se svidjela ideja isprepletanja umjetnosti, jer ima i terapijski učinak na oboljele i izliječene osobe od karcinoma, tako ostvaruje svoj cilj.

I. T.Tagged: , , , , , , , , , , , , ,