Samobor: Ponovno oživljeni majuš i majales

Javna Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije, u suradnji s udrugom Oživljena povijest, Turističkom zajednicom i Gradom Samoborom, vratila je Samoborce na Anin-perivoju u 19. stoljeće te još jednom oživjela Majales.Anin-perivojem su kao i nekad u prošlosti prošetali Stanko Vraz, Antun Gustav Matoš, dame u krinolinama i gospoda u frakovima te su zapjevane stare samoborske popevke uz Tamburaški sastav Samoborci.

Majales je u povijesti imao značajno mjesto jer stari zapisi navode kako je upravo taj događaj potaknuo tadašnjeg gradonačelnika Šmidhena na uređenje tog područja prije 154 godine. Povijest se sada ponovila, jer se sve to i ove godine osjetilo u Anin perivoju kojim je, recitirajući ‘Đulabije’, ponovno prošetao Stanko Vraz, kojeg je utjelovio Milan Žegarac Peharnik. Antun Gustav Matoš, kojeg je utjelovio Zoran Perović, prenio je svoje impresije o Samoboru, Đurđica Pleše Vujica i Samoborci zapjevali su neslužbenu gradsku himnu ‘Kod kapele svete Ane’. Posjetitelji su uživali u izložbi fotografija i grafika te razglednica s motivima Anin-perivoja kroz prošlost i vatrenom showu udruge Cirkultura.

Svemu je prethodilo kićenje majuša kod dva izvora vode na Vugrinščaku i podno Starog grada, gdje je predsjednik Oživljene povijesti, Milan Žegarac Peharnik, učenicima objasnio kako se i zašto odavala počast vodi stavljanjem crvenih vrpci na granu mlade bukve. Tako se, rekao je, prema vjerovanju, štitila voda od uroka, a u kršćanstvu tim se običajem obilježavao i početak svibanjskih pobožnosti. U kićenju majuša sudjelovali su i učenici ETUŠ-a te su se zapjevale i marjanske pjesme.

Posjetitelje su pozdravile zamjenica gradonačelnika Sanja Horvat Iveković i Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije. Obje su naglasile važnost održavanja tradicije i odlučnost da se ovom prostoru zaista vrati njegov stari sjaj, unatoč tome što taj projekt, za sada, nije dobio traženu financijsku potporu iz fondova EU. Upravo na tome će i dalje ustrajati, a do tada će Grad Samobor, JU Zeleni prsten, Hrvatske šume, Zagrebačka županija, i samoborske udruge i ubuduće oživljavati i održavati vrijedan i značajan dio povijesti vezan uz ovaj prostor, kakvim se mogu pohvaliti tek rijetki gradovi.

Ž. Š.


Tagged: , , , , , ,