Sanja Pilić: Promocija knjiga poezije i proze

Promocija dviju knjiga Sanje Pilić namijenjenih odrasloj publici održana je 13. lipnja u 18 sati u zagrebačkom Bulldog clubu u centru Zagreba. Po komentarima mnogih, riječ je o dosada najiskrenijim i najintimnijim autoričinim djelima.Iako je najpoznatija kao autorica knjiga za djecu, Sanja Pilić ima i zavidan opus naslova za odrasle o kojima se nedovoljno zna. Sada su predstavljene dvije knjige koje sadrže najbolje iz toga opusa kao i ono što se najviše tražilo među čitateljima, a nije bilo dostupno u prodaji: ‘Sabrane pjesme’ zbirka su poezije koja donosi u jednoj knjizi cjelokupan autoričin poetski opus – zbirke ‘Ženske pjesme’ (2000., tri izdanja), ‘Znala sam da moram izabrati drugačiji život’ (2003., dva izdanja), ‘Ljubavi različite pjesme razne’ (2006.), ‘Sitnice’ (2014.).

Za ovu zbirku poezije poticaj za izdavanje, kako je rekao urednik Zoran Maljković došao je od samih čitatelja koju su učestalo zvali i tražili ponovno objavljivanje ovih zbirki kojih nije bilo prodaji, dok je sama autorica dodala da su sve pjesme nastale na poziv vodećeg hrvatskog pjesnika Danijela Dragojevića, koji ih je naručivao za objavljivanje na radiju u emisiji u kojoj je bio urednik.

Predstavljačica knjige Nada Mirković u poeziji Sanje Pilić pronašla je ono što je o poeziji jednom rekao Stehen King: ‘Poezija se bavi svakodnevicom, preuzme nešto obično što svi mi vidimo i onda se koncentrira na taj jedan detalj i brusi ga dok ne postane dragulj. I kad to rade najbolji od nas, to i dobijemo – dragulj. U pjesmama Sanje Pilić, kao uostalom kao i kod mnogih najvećih pjesnika, doista se prepričavaju slike iz svakodnevice, one začudne, lijepe, naoko obične, a ipak i tajnovite i zanimljive. Nude nam uvid u život, malo ga očuđuju, ali na koncu progledamo – prepoznamo se, osjetimo bliskost s pjesnikinjom, zadovoljstvo prepoznavanja.

Druga predstavljena knjiga ‘Sve što sam naučila’, zanimljiv je žanr budući da se radi o autentičnim autoričinim zapisima koje je tri godine objavljivala kao statuse na facebooku. U eri self help i mudrih poruka kojima smo obasipani na društvenim mrežama, zapisi Sanje Pilić ubrzo su dosegli status kultnih objava koje su se s nestrpljenjem očekivale i dijelile dalje pa se u jednom trenutku i počeo gubiti njezin autorski potpis što je samo dokazivalo da se radi o univerzalnim porukama u kojima mnogi pronalaze sami sebe. Upravo taj odjek, rekao je urednik knjige Zoran Maljković, bio je glavni poticaj sabiranju svih statusa u jednu knjigu kako bi ostali sačuvani zauvijek i kako autorstvo Sanje Pilić ne bi bilo upitno.

Predstavljač Srđan Sandić rekao je da ‘Sanja Pilić korespondira s trendom koji je uspostavila i Oprah Winfrey, ali i Maya Angelou te Iyanla Vanzant. Njezin diskurs je diskurs oslobađanja, vedrine, emancipacije, ali je i kritičan te u svojoj suštini feministički angažiran bez pretenzija zauzimanja ikakve stroge identitetske politike odnosno pozicije. Knjigu je najbolje dočarala dramska umjetnica Ana Marija Bokor Vrdoljak čitanjem nekoliko pjesama i zapisa, a na kraju su i svi sudionici pročitali zapis iz knjige ‘Sve što sam naučila’.

M. K.


Tagged: , , , , , , , , , , , ,