Sanja Pilić: Sabrane pjesme

Pjesnikinja, spisateljica za djecu i odrasle i dobitnica brojnih književnih nagrada Sanja Pilić objavila je zbirku poezije ‘Sabrane pjesme’ (Mozaik knjiga, 2017.), čiji stihovi govore o razmišljanjima i emocijama likova koji su uhvaćeni u mrežu svakidašnjih odluka i raznoraznih „moranja“.

Poznate su medijske fraze da se poezija ne čita, da pjesme pripadaju nekim davnim vremenima u kojima su bile shvaćene, za razliku od današnjeg vremena. Da je suvremena poezija još uvijek živa i da se rado čita najbolji su dokaz pjesme Sanje Pilić. Od njezinih četiriju zbirki poezije većina je doživjela ponovljena izdanja i, unatoč tomu, davno nestala s polica knjižara.

‘Sabrane pjesme’ zbirka je četiriju zbirki poezije Sanje Pilić koje su objavljene prošlih godina, a kako su rasprodane, ovo je njihovo „skupno“ izdanje. Većina tih pjesama nastala je dijelom na poticaj Danijela Dragojevića koji ih je „naručivao“ za svoju radijsku emisiju ‘Poezija naglas’. Poneke od njih stekle su kultni status među čitateljskom publikom jer se bave ženskim sudbinama, egzistencijalnim tjeskobama, razmišljanjima i emocijama likova koji su uhvaćeni u mrežu svakidašnjih odluka i raznoraznih „moranja“ u kojima se mnogi od nas prepoznaju.

Radi se o živoj, slikovitoj, katkad ironičnoj poeziji u čijim stihovima svatko može naći i dio svog svakidašnjeg bivanja. Obrađene su različite teme – od nezaposlenosti, nedostatka motivacije umjetnika, odgajanja djeteta, rastanaka i sastanaka svih vrsta, ljubavnih i neljubavnih. Zbirka koja svjedoči o vremenu u kojem živimo, i o potrazi za skladom za kojim težimo.

Nakon brojnih upita čitatelja i štovatelja Sanjine poezije knjiga ‘Sabrane pjesme’ postaje dom u koji se useljavaju njezine ranije objavljene zbirke ‘Ženske pjesme’,

‘Znala sam da moram izabrati drugačiji život, Ljubavi različite, pjesme razne i Sitnice – mjesto u koje će svi rado svraćati, netko zbog utjehe, netko zbog istine, a netko da pronađe sebe samoga’, kazala je Sanja Pilić.

F. K.


Sanja Pilić: Treći put dobitnica Nagrade Grigor Vitez

Sanja Pilić: I što sad?

Ženska priča: Sanja Pilić i Anđa Marić
Tagged: , , , , , , , ,