Sanja Pilić: Treći put dobitnica Nagrade Grigor Vitez

Književni talent i sposobnost prilagodbe dječjem svijetu u književnim ostvarenjima Sanje Pilić još jednom je dobilo svoju potvrdu u obliku Nagrade koju ova spisateljica dobiva po čak treći put. Sanja Pilić dobitnica je Nagrade Grigor Vitez za književni tekst za mlade u 2016.Savez društava Naša djeca Hrvatske prošli je tjedan organizirala 49. dodjelu Nagrade Grigor Vitez za tekst i ilustracije u knjigama za djecu i mladež za književnu produkciju u 2016. godini. Svečanost dodjele Nagrade održana je u dvorani Lisinski u Zagrebu. Ova nagrada najstarija je književna nagrada u Hrvatskoj, a njezinu dodjelu podržali su Ministarstvo kulture, Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Grad Zagreb. U 2016. godini u konkurenciji su bile ukupno 92 knjige iz produkcije 28 nakladnika.

Sanja Pilić prilikom primanja nagrade izvrsno se uklopila u program koji su vodili glumci u kazalištu Prijatelj. Glumci Selma Mehić, Hrvoje Zalar i Filip Riđički pripremili su pravu malu predstavu pri predstavljanju svih dobitnika nagrade i oživjeli stihove nezaboravnog i vječnog Grigora Viteza.

‘Specifičnost ovoga romana, a mogli bismo zaključiti – i autoričina stila uopće – jest u tome da beskompromisno obrađuje tabu teme, ali je njezin fokus primarno na protagonistima koji su sasvim realni, obični i normalni. Usto, autorica čitatelju ne nameće karakterizaciju likova već dopušta njihovo postepeno otkrivanje. Riječ je o romanu koji vjerno preslikava svakodnevicu suvremenih mladih, čak i kada se susreću s težim životnim izazovima’, obrazložili su članovi žirija.

Sanja Pilić je u svojem novom romanu za mlade ‘Pošalji mi poruku!’ uspjela uvjerljivo progovoriti iz perspektive trinaestogodišnje djevojčice Sofije o suvremenom životu urbane zagrebačke obitelji, o odnosima sa svojim vršnjacima i vlastitoj zaljubljenosti u vršnjaka iz razreda. Osim u dnevničkim zapisima, Sofija svoje događaje, misli i osjećaje počinje bilježiti i video kamerom snimajući filmove iz svojeg okruženja. Ti video zapisi služe kao poruka koju šalje sama sebi, a kasnije i drugima. Upravo po tom poetičnom načinu prikaza vlastitog života, stvarajući osim tekstualnog i vlastiti vizualni dnevnik, Sofija izlazi iz okvira obične tinejdžerice.

‘Naša suvremenost duboko je obilježena jakim utjecajem tehnologije, posebno kod adolescenata, a utjecaj tehnologije često je negativno obilježen. Međutim, u ovom romanu tehnologija vrlo je pozitivno naznačena što je također posebnost ovog romana. Ovaj roman, iako opterećen bremenom tužne tematike, želi i uspijeva biti ispričan s lakoćom uz nenametljivu projekciju pravih životnih vrijednosti koje se jednostavno primjećuju i istinski osjećaju bez puno mudrovanja’, stoji u obrazloženju Nagrade Grigor Vitez.

Djecu će razveseliti podatak da će ovoj spisateljici uskoro izaći još jedna knjiga o Maši – ‘Maša i učiteljica’, ali i poezija – Sabrane pjesme. Sudeći po uspjehu u svijetu dječje proze, ni njezine pjesme neće proći nezamijećeno.

Osim Sanji Pilić, nagrada je uručena Ani Đokić za književni tekst za djecu u knjizi ‘Bao baobab i mala Kibibi’, Ani Kadoić za ilustracije za mlađu dob djece u slikovnicama ‘Što rade odrasli’ i ‘Petar i tramvaj’ te Marseli Hajdinjak za ilustracije za stariju dob djece u slikovnici ‘Slavuj’.

M. K.


Sanja Pilić: I što sad?


Održana Ženska priča sa Sanjom Pilić i Anđom Marić


Čije su se knjige najviše posuđivale u knjižnicama


Tagged: , , , , , , , ,