Sava – susret kulture i prirode

U prostorijama Muzeja Turopolja u Velikoj Gorici, u organizaciji Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, održan je seminar o zaštićenim područjima, a nakon toga u parku ispred muzeja otvorena izložba ‘Sava – susret kulture i prirode’. Izložba je dio edukacijskih i promotivnih aktivnosti projekta Sava kultura – Natura kojeg vodi Zelena akcija, te će nakon deset dana u Velikoj Gorici preseliti u još tri grada u poplavnom području rijeke Save.
Sava - susret kulture i prirodeNa događanju se okupilo tridesetak predstavnika institucija, udruga i lokalnih proizvođača, koji su se za vrijeme seminara upoznali s projektom Sava kultura – Natura te s Natura područjima u Hrvatskoj i Zagrebačkoj županiji, kao i s mogućnošću korištenja različitih mjera kroz Program ruralnog razvoja.

Nakon seminara, u Parku Franje Lučića, Marko Košak iz Zelene akcije ukratko je opisao izložbu naglasivši da ona na pedeset fotografija prikazuje prirodne i kulturne vrijednosti, kao i održive prakse poput ekstenzivnog stočarenja u poplavnom području rijeke Save u Hrvatskoj. Potom je izložbu svečano otvorio Nenad Strizrep, pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode, uz pohvalu svim projektnim partnerima i želju za više ovakvih projekata koji se bave očuvanjem i prirodne i kulturne baštine. Građani će izložbu u Velikoj Gorici moći razgledati do 20. prosinca.

Sava kultura – Natura projekt je koji se provodi u sklopu programa pretpristupne pomoći IPA 2011 – Potpora organizacijama civilnog društva u razvoju partnerstva za održivo korištenje zaštićenih područja u Hrvatskoj, uključujući potencijalna Natura 2000 područja. Projekt je financiran sredstvima Europske unije, a sufinanciran sredstvima Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Nositelj projekta Sava kultura – Natura je Zelena akcija iz Zagreba uz partnere – Brodsko ekološko društvo-BED, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Brodsko-posavske županije Natura Slavonica, Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Zagrebačke županije Zeleni prsten i Javnu ustanovu za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Sisačko-moslavačke županije.

P. R.


Sava
HAZU: Akademici o uređenju Save
Tagged: , , , , , , , ,