Sedlarov film o hrvatskim nogometašima u Kanadi

U Zagrebu je u kazalištu Histrion premijerno prikazan film ‘Croatia Toronto – jedna velika hrvatska priča’ redatelja Jakova Sedlara.
Dinamo-Croatia TorontoEmotivno, poučno i zanimljivo bilo je gledati film o jednom od najuspješnijih klubova u Kanadskoj nogometnoj ligi koji ima ‘hrvatski predznak’. Osim imena, grba kluba i crveno-plavo-bijelih dresova u povijesti kluba su upravo Hrvati bili ti koji su ostavili najveći utisak. Naravno, značajno mjesto u povijesti Croatije Toronto ima gostovanje Dinama 1971. godine.

‘Dinamo je 1971. godine kao prva hrvatska momčad otišao u Kanadu i u goste kanadskim Hrvatima te je odigrao prijateljsku utakmicu s Torontom. Iako je Dinamo tada slavio 1:0, rezultat ipak u toj utakmici nije bio toliko bitan već činjenica što je Dinamo kao simbol hrvatstva došao u Kanadu. Bitna je bila pozadina cijele priče – prvi susret domovinske i iseljeničke Hrvatske te spajanje te dvije Hrvatske, rekao je predsjednik Croatije Toronto i producent filma Josip Pavičić, a utakmice se sjeća i Mirko Barišić, predsjednik Dinama:

‘Bila su to politički vrlo nabijena vremena, ja sam bio potpredsjednik kluba i naravno da je to naše gostovanje u Kanadi bilo izuzetno praćeno od strane medija. Dinamo je našim ljudima u Kanadi predstavljao dom i Hrvatsku te smo bili sretni što smo otišli tamo i odigrali utakmicu. Unatoč problemima koji su nas dočekali po povratku kući’, prisjetio se Barišić pa dodao:
‘Oduševljenje koje smo doživjeli u svakom gradu koji smo tada posjetili nikada neću zaboraviti. Uvijek smo kao GNK Dinamo pružali pomoć dijaspori, nismo se libili, bez obzira na posljedice. Slučaj je htio da se baš jučer obilježila stota godišnjica smrti A. G. Matoša koji je, između mnogo lijepih stvari rekao jednu neponovljivu istinu I dok je srca, bit će i Kroacije. Nažalost, mnogi padaju u depresiju, nezadovoljni smo u vlastitoj državi, ali trebamo se u tim trenucima sjetiti te izreke i ugledati se na naše prijatelje u dijaspori. Trebamo dalje čuvati stvorenu Hrvatsku jer to je budućnost naših naraštaja koji dolaze iza nas.

Na premijeri filma ‘Croatia Toronto – jedna velika hrvatska priča’ bio je i kapetan Dinama Josip Šimunić, australski Hrvat i hrvatski reprezentativac. Naravno, u filmu nije bilo govora samo o gostovanju Dinama, već i o zanimljivoj povijesti kluba koji je osvojio niz trofeja te čiji su dres u povijesti nosili Drago Vabec, Ivica Grnja, veliki Eusebio te drugi velikani. Na svečanoj premijeri filma bili su članovi Uprave Dinama, kao i Nogometna škola Dinamo.

Dinamo

Pročitajte još: HNK: Predstavljena monografija Jakova Sedlara , Sedlarov film o Juliji Timošenko

Tagged: , , , , , , , , ,