Šekoranjina vina uz delicije restorana Il Camino

U zagrebačkom restoranu Il Camino održana je, u organizaciji G.E.T. Reporta, iznimna prezentacijska večera na kojoj su sljubljena odabrana vina iz asortimana Vina Graben (Janez Šekoranja, Bizeljsko, Slovenija) s ponudom restorana.Vino Graben je međunarodno priznata marka vrhunskih vina. Primjerice, ova se vina piju u Bijeloj kući, Graben gamay nalazi se u ponudi restorana Alain Ducasse ‘At the Essex House’ u New Yorku i Parizu, ali i na mnogim drugim prestižnim lokacijama. Od 1991. godine, vinariju vode Janez i Mihela Šekoranja, ali tradicija proizvodnje vina u obitelji stara je više od 100 godina. Stalnom edukacijom i nadopunjavanjem znanja, brzo su došli do spoznaje da, u dobrim uvjetima koje ova regija nudi, mogu od vina napraviti mnogo.

Širok izbor sorti koje uzgajaju daje im dobro polazište za proizvodnju širokog spektra različitih vrsta vina – više od 120. Široki asortiman vlastitog visokokvalitetnog vina je pravi raj za vinske znalce i ljubitelje, jer svatko može pronaći nešto za sebe. Unatoč činjenici da nude bijela, crna, suha i slatka vina, to je tek dio ponude, jer izbor vina ima gotovo neograničen potencijal (autohtona vina, barikirana, destilirana, želirana, desertna, biser pjenušci…).

Manji dio svog asortimana Janez Šekoranja i njegova kćer Zala, također izvrsna enologinja, predstavili su u restoranu Il Camino, talijanskom restoranu koji je osvježio zagrebačku gastro scenu. Krasi ga zanimljiv spoj talijanske kuhinje i originalnog interijera na adresi Zagrebačka avenija 104b (Nova Galerija).

Uređenje prostora potpisuje multitalentirani Nedjeljko Mikac Cak, dizajner interijera mnogih kultnih, popularnih i neobičnih okupljališta, koji je u ovom slučaju uspješno spojio industrijski dizajn s talijanskom tradicijom. Tako prostor odiše prostranim interijerom, toplinom i ugodnom svjetlošću, što je samo uvod u zanimljive okuse koji očekuju posjetitelje.

Večera u organizaciji G.E.T. Reporta bila je na više načina posebna – tim restorana Il Camino priredio je degustacijski menu u kojem se ogleda veći dio ponude pa se tako u jednom slijedu našlo po dva ili tri jela, a Janez i Zala Šekoranja su iz svog širokog asortimana vina odabrali ona koja su odlično pratila ova jela – a neka od tih vina još nisu na tržištu.

Piće dobrodošlice:
Tjašina penina – pjenušac od traminca, klasična metoda (baza: traminac izborna berba, bez ostatka šećera, tri i pol godine na kvascima, bez ekspedicijskih likera)

Prvi slijed: carpaccio od dimljene tune, salata od hobotnice, bruskete
Vino: Rumeni plavec 2013 (žuti plavac), kasna berba, suho – autohtona sorta ovog podneblja; lagano, voćno, viših, ali nježnih kiselina

Drugi slijed: pljukanci s tartufima, rižoto od sira i kruške, istarski krafi s kozicama
Vino: Sivi pinot 2013, izborna berba, suho – 45 dana maceracije, jaka bakarna, skoro jantarna boja, voćna aromatika, slatkasti tanini ga još više popunjavaju

Treći slijed: orada na grilanom povrću, tuna na rukoli
Vino: Traminac 2009, izborna berba, suho – kratka hladna maceracija, šest godina zrenja u bačvi

Četvrti slijed: ramstek s BBQ umakom i pekarskim krumpirom, biftek na rukoli
Vino: Modra frankinja 2008, kasna berba, suho – četiri godine zrenja u barrique bačvi lijepo nadopunjava voćne note frankovke
(vino je trebalo dekantirati pa je to bila prilika da Janez Šekoranja predstavi dekanter koji je on osobno dizajnirao, a koji omogućuje brzo prozračivanje vina te jednostavno i praktično točenje u čaše)

Peti slijed: Saletov kolač – kolač od kokosa, sira i čokolade
Vino: Traminac 2012, izborna berba, slatko – njihov najnoviji traminac; tipična aromatika traminca i ostatak šećera omogućuje ovom vinu pratnju i težih deserata (od oraha, tamne čokolade…)

Iznenađenja večeri: Gamay 2002, izbor suhih bobica, slatko, 12 godina zrenja u barrique bačvi
Traminac 1992, izbor bobica, slatko, 15 godina zrenja u barrique bačvi
Borovnice u gamayu – slatko

GET


Il Camino: Ručak sa začinima odbojkašice Senne Ušić
Tagged: , , , , , , , , , , , , ,