Senjski zimski balovi u virtualnom obliku

U Senju maškare tradicionalno preuzimaju vlast za vrijeme mesopusta, počevši od prve subote nakon Sv. tri kralja, pa sve do Čiste srijede ili Pepelnice.Ove godine, u organizaciji facebook grupe građana i prijatelja Senja Moj Senj te uz pokroviteljstvo hrvatske sekcije Fondacije građanki i građana Mediterana FACM Croatia održavaju se ‘zimski bali’ u virtualnom obliku.

Dosad su održana tri zimska bala, a ovaj je doista bio veseo, raznolik i maštovit, pod naslovom ‘Senjske mondure’. Sudionici su objavljivali svoje fotografije u grupi Moj Senj, a nakon virtualnog bala, organizatori su proglasili najbolju masku uz objašnjenje koje prenosimo u cijelosti:
‘Na trećem senjskom virtualnom balu u povijesti bilo je predivno. Teško se bilo odlučiti ki je bil najbolji. Sanjin Brozinčević je opet bil fantastičan, senjski pajaci predivni, dede, venecijanske maske isto, moderno domino… baš su svi bili super. Ipak prva nagrada za najbolju masku gre sinoć najveselijoj grupi: Grude sniga i Amor. Pivali su celo večer senjske pjesme i tancali. Za napomenut je da je gruda sniga već tradicionalna senjska maškarada i skoro svako senjsko dite je bar jemput bilo maškarano u grudu sniga. Naše Senjkinje su se baš potrudile i sve sašile same, a posebno su lipe bile tokice. Delale su celi tjedan maškarade i tokice, i tako pokazale da se bitan del senjskog mesopusta održava doma, kadi se šiju maškarade i gre na oblaćenje. To ispadne najlipši del bala.’

Nagrađenoj grupi organizatori će uručiti poklon paket, a svi drugi pozivaju se na 4. senjski virtualni maškarani bal u grupu Moj Senj s temom ‘Venecijanske noći’, koje su se davno održavale na senjskom gradskom kupalištu Banji ili u Portu.

M. V.


Tagged: , , , , ,