Šest finalista VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman

U drugom krugu selekcije, žiri u sastavu Zoran Ferić (predsjednik žirija), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je šest finalista ovogodišnje VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman.
vbz-natjecaj-2016– Knjiga žalbe (šifra: Bruno Brazil)
– Da znaš da idemo (šifra: Boroš)
– Xenia se vraća u Sorento (šifra: Caruso)
– Matijino stoljeće rata (šifra: Zavelim)
– Specijalna potreba (šifra: Pahuljica)
– Noa (šifra: Sam u vodi)

Proglašenje pobjednika bit će na svečanoj dodjeli nagrade 3. studenog u zagrebačkom klubu Opera. Osim novčane nagrade od 100.000 kuna i prava na objavu književnog djela, ovogodišnji pobjednik osvojit će po prvi put i skulpturu VBZ i Tisak Media književne nagrade, rad umjetnika Ivice Propadala.

ivica-propadalo-skulpturaNagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja te je važan faktor u održavanju i oživljavanju regionalne književne scene. Nagradu dodjeljuju VBZ i Tisak media, a glavni sponzor je Jana voda s porukom, koja svojim porukama na poleđini boca donosi inspiraciju i potiče na pozitivne promjene. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2016. godine bili su Josip Mlakić za roman ‘Živi i mrtvi’, Marinko Koščec za roman ‘Wonderland’ i Jelena Marković za roman ‘Escajg za teletinu’, Davor Špišić za ‘Koljivo’, Nura Bazdulj Hubijar za ‘Kad je bio juli’, Hrvoje Šalković za ‘Pravi se da ovo nisi vidio’, Svjetlana Gjoni za ‘Nula nemo’, Predrag Crnković za ‘Beograd za pokojnike’, Dragan Pavelić za ‘Proljeće u Karolinentalu’, Aleksandar Novaković za roman ‘Vođa’, Ankica Tomić za ‘Naročito ljeti’, Ivica Prtenjača za roman ‘Brdo’ i Marina Vujčić za roman ‘Susjed’.

VBZ


vbz-natjecaj-2016
Polufinalisti VBZ-ove nagrade za najbolji neobjavljeni roman 2016.

VBZ natječaj 2016
VBZ-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman

Tagged: , , , , , , , , , ,