VBZ-ov natječaj za najbolji neobjavljeni roman

Izdavačka kuća VBZ četrnaesti put raspisuje javni natječaj za književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman godine.Najboljem romanu koji u rukopisu pristigne na natječaj bit će dodijeljena VBZ-ova književna nagrada za najbolji neobjavljeni roman godine, a autoru uručena novčana nagrada u bruto iznosu od 100.000 kuna. Rok za slanje rukopisa na natječaj je 15. siječnja 2018. godine, a rukopisi se predaju pod šifrom.

Žiri će i ove godine djelovati u sastavu: Zoran Ferić, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Strahimir Primorac i Drago Glamuzina. U vremenu krize izdavaštva ova regionalna nagrada snažan je način poticanja pisanja i čitanja, te su u VBZ-u iznimno zadovoljni što su u tvrtkama Dalmacijavino i Znanje, kao sponzorima nagrade, pronašli partnere koji razumiju njezinu važnost za ovaj kulturni prostor, a ove godine nagradu je potpomoglo i Ministarstvo kulture.

Da nagrada ima smisla, i da je veoma značajna za vidljivost kako pobjedničkog romana tako i samog autora, mnogo je pokazatelja. Primjerice, samo u nekoliko proteklih dana stigle su dvije sjajne vijesti. U HNK-u Zadar premijerno je izvedena predstava prema prošlogodišnjem pobjedničkom romanu Lade Vukić ‘Specijalna potreba’, a roman ‘Brdo’ Ivice Prtenjače (dobitnik 2014.) ušao je u uži izbor najvažnije nagrade za djela prevedena na engleski jezik International Dublin Literary Award 2018. Roman je preveo Tomislav Kuzmanović, a objavljen je u VBZ-ovoj biblioteci The Best of Croatian Literature pod naslovom ‘The Hill’.

Dosadašnji dobitnici nagrade VBZ-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2016. godine bili su Josip Mlakić za roman ‘Živi i mrtvi’, Marinko Koščec za roman ‘Wonderland’ i Jelena Marković za roman ‘Escajg za teletinu’, Davor Špišić za ‘Koljivo’, Nura Bazdulj Hubijar za ‘Kad je bio juli’, Hrvoje Šalković za ‘Pravi se da ovo nisi vidio’, Svjetlana Gjoni za ‘Nula nemo’, Predrag Crnković za ‘Beograd za pokojnike’, Dragan Pavelić za ‘Proljeće u Karolinentalu’, Aleksandar Novaković za roman ‘Vođa’, Ankica Tomić za ‘Naročito ljeti’, Ivica Prtenjača za roman ‘Brdo’, Marina Vujčić za roman ‘Susjed’ te Lada Vukić za roman ‘Specijalna potreba’ i Ivica Ivanišević za roman ‘Knjiga žalbe’.

Tekst javnog natječaja s detaljnim propozicijama dostupan je na: www.vbz.hrMarina Vujčić-VBZ nagrada
Marina Vujčić – Susjed

 Ivica Prtenjača-VBZ nagrada

Ivica Prtenjača dobitnik V.B.Z.-ove nagrade

 
Tagged: , , , , ,