Sigurnosna kampanja: Dan bez mobitela u prometu

Akcija obilježavanja Dana bez mobitela u prometu kao akcija edukacije i prevencije odigrala se u Požegi u suradnji s Policijskom upravom požeško-slavonskom.‘Mobitel u prometu smanjuje koncentraciju, a dovoljna je sekunda da se dogodi teška prometna nesreća. Korištenje mobitela je distrakcija kao i neprilagođena brzina, alkohol i nekorištenje sigurnosnog pojasa te je mobitel jedan od četiri ubojice u prometu. S preventivnim aktivnostima krećemo od vrtićke dobi, a roditelje podsjećam da oni svojim ponašanjem daju primjer djeci’, rekla je Ivana Radić, voditeljica Službe za javni red i sigurnost PU požeško-slavonske na početku obilježavanja nacionalnog Dana bez mobitela u prometu. Kampanja je ove godine startala u Požegi, gradu koji provodi izvrsne preventivne akcije prometne sigurnosti.

Policijska uprava požeško-slavonska organizirala je tim povodom edukativnu i preventivnu kontrolu sudionika u prometu, a oni koji nisu imali evidentiranih prometnih prekršaja dobili su na poklon handsfree uređaje za telefoniranje u automobilu bez držanja mobitela u ruci.

Alen Ostojić, predsjednik Hrvatske udruge menadžera sigurnosti (HUMS), koja je nositelj 7. kampanje Dan bez mobitela u prometu, naglasio je kako ovo nije kampanja protiv mobitela jer su oni alat bez kojega ne možemo.

‘No, postoji i tamna strana korištenja mobitela, a to je činjenica da je mobitel danas visoko na ljestvici uzroka prometnih nesreća u Hrvatskoj. Svi dobro znamo da na prometne nesreće utječu tri čimbenika: vozilo, čovjek i cesta. Ovom kampanjom HUMS želi utjecati na čovjeka, to jest na podizanje svijesti da je korištenje mobitela u prometu opasno. Samo dvije sekunde nepažnje u vožnji za dvadeset puta povećava opasnost da ćete izazvati sudar. Niti jedan poziv i niti jedna poruka nije vrijedna ljudskog života’, rekao je Ostojić.Zvonko Šimunović, predsjednik Autokluba Požega, koji se pridružio ovoj akciji, naglasio je kako je na cestama svakodnevno sve veći broj vozača i sigurnost prometa je ugrožena. Podsjetio je na istraživanje provedeno lani u okviru projekta Dan bez mobitela u prometu, koje je pokazalo da 73 posto vozača tipka na mobitel u vožnji te stoga reagiraju tri puta sporije na opasnost na cesti: ‘Za dvije i pol sekunde, dok je pažnja vozača na mobitelu, vozilo pri brzini od 50 kilometara na sat prijeđe 70 metara, a pri brzini od 100 kilometara na sat prijeđe 150 metara’, iznio je podatke Šimunović.

Zaustavljenim vozačima poklone PU požeško-slavonske dijelili su, uz pripadnike policije, i zamjenik požeško-slavonske županice Ferdinand Troha te zamjenik požeškog gradonačelnika Borislav Miličević, koji su kao podržali kampanju osvješćivanja o opasnostima korištenja mobitela u prometu.

Kampanja Dan bez mobitela u prometu provodi se tijekom cijele godine. Nastavlja se u Novalji na Pagu u okviru konferencije Urbana sigurnost, u Opatiji u okviru konferencije Hrvatski dani sigurnosti, a završnica će biti u Zagrebu s već tradicionalnom konferencijom ‘Mi i naši gadgeti u prometu’, kojoj je tema ‘Profesionalni vozači dostavnih i velikih vozila’, a raspravljat će se o izazovima komunikacije i prometne sigurnosti dok su na terenu.

R. I. / Foto: Jovica Drobnjak


Tagged: , , , , , , , , , , , ,