Simfonijski orkestar HRT-a s Dešpaljem i Dropulićem

Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije u četvrtak, 28. siječnja (19.30 sati) u zagrebačkoj dvorani Lisinski održat će koncert u okviru Majstorskoga ciklusa. Orkestrom će ravnati maestro Pavle Dešpalj, a pridružit će im se vrsni violinist Ivo Dropulić. Na programu je Simfonijski scherzo Svetislava Stančića, Koncert za violinu i orkestar Jeana Sibeliusa i 2. simfonija Sergeja Rahmanjinova.
Simfonijski orkestar HRT-a i Pavle DešpaljI ovim koncertom Simfonijski orkestar HRT-a nastavlja obilježavanje stogodišnjice povijesnoga koncerta održanoga 1916. godine pod ravnanjem Fridrika Rukavine, koji je javnosti predstavio tadašnje mlade hrvatske skladatelje Božidara Širolu, Krešimira Baranovića, Franju Dugana, Svetislava Stančića, Doru Pejačević i Antuna Dobronića. Poslije su oni proglašeni donositeljima moderne u hrvatsku glazbu, a sam događaj početkom nove epohe nacionalnoga usmjerenja u kulturnome životu Hrvatske i usporediv s praizvedbom opere ‘Porin’ Vatroslava Lisinskoga.

Ivo DropulićSimfonijski orkestar HRT-a tijekom proteklih sezona izvodio je djela spomenutih skladatelja, a preostao je još Stančićev Simfonijski scherzo. U izvedbi će im se pridružiti mladi violinist Ivo Dropulić. Dobitnik je niza nagrada, među ostalim i treće nagrade na Međunarodnome violinističkom natjecanju Vaclav Huml 2005., kad ga je član žirija Maksim Fedotov proglasio otkrićem natjecanja.

‘Hrvatski Paganini’ i jedan od najnadarenijih violinista svoje generacije samo su neki od opisa kojima tisak prati njegovu virtuoznost. Ovoga puta pokazat će je u zahtjevnome Koncertu za violinu i orkestar Jeana Sibeliusa, koji se do danas svrstao među najzahtjevnije i najatraktivnije violinističke koncerte.

Program predvodi maestro Pavle Dešpalj, u tri navrata šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a, a danas njegov počasni šef-dirigent, koji u drugome dijelu koncerta predstavlja rjeđe izvođenu cjelovitu verziju Druge simfonije Sergeja Rahmanjinova. Izvornik toga opsežnog ostvarenja se, osim pod skladateljevim vođenjem, nije poštivao. Partitura se često skraćivala, pa je trajanje od sat vremena smanjivano i na 45, čak i na 35 minuta. Ipak, cjelovita verzija otkriva punu ljepotu Rahmanjinovljeve glazbe.

HRT


Simfonijski orkestar HRT-a
Simfonijski orkestar HRT-a s novim dirigentom

 

Tagged: , , , , , , , , , , , , ,