Škola mora: I zato ti more hvala

Već drugu godinu za redom ‘Škola mora’ u organizaciji splitskog JK-a Mornar popularizira pomorsku kulturu i prenosi ljubav prema morskom plavetnilu mladim naraštajima.

Nakon što su znanje, ali i ljubav prema moru prošle godine prenijeli na 137 sudionika u dobi od šest do petnaest godina, ‘Škola mora’ se ove godine vraća, a lijepa je vijest da je maksimalni kapacitet od 180 mladih sudionika već popunjen. Organizatori su, ohrabreni prošlogodišnjim reakcijama za nove polaznike pripremili i dodatne aktivnosti na moru.

Koncept ovog projekta u organizaciji JK-a Mornar iz Splita je graditi u djeci ljubav prema “plavom izvoru života”, upoznati ih sa svim ljepotama i opasnostima koje more nosi, ali i maksimalno ih zainteresirati aktivnostima kao što su: jedrenje na različitim tipovima jedrilica, plivanje, ronjenje, veslanje, ekologija i biologija mora, ribolov te sva ostala popratna znanja potrebna za snalaženje u svim aktivnostima povezanim s morem.

Zanimljivo je da se u klasičnim školama jedrenja nikada do sada nije uspjela organizirati škola s tolikim brojem polaznika, a s ciljem populariziranja pomorske kulture na što širem području naše države. Organizatore su na ovaj projekt inspirirale sve mogućnosti koje daje naše more i obala, a za koje smatraju da nisu u potpunosti iskorištene u punom potencijalu.

Inicijator i pokretač projekta je Filip Jurišić, poznati kormilar u klasi “laser”, a glavni je trener njegov mlađi kolega, imenjak i prezimenjak, Filip Jurišić. Svakako treba spomenuti i Barbaru Vesanović, voditeljicu projekta poznatiju kao YouTubericu debela Barbara, dok profesor Saša Jocić, stručnjak za specifičan rad s djecom zajedno s aktivnim jedriličarima iz ‘Mornara’, također sudjeluje u radu i mentoriranju djece.

‘Putujući svijetom i upoznajući različite pomorske kulture jedna je činjenica bila očita, djeca i odrasli masovno jedre! Po kiši i grubom vremenu, po smeđem i mutnom moru ljude ništa ne ograničava da provedu vrijeme ploveći. Kod nas u Hrvatskoj, skroz suprotna priča…obala i otoci kao iz bajke, more jedno od najčišćih na svijetu, a poznavanje mora i pomorske kulture nam je na jako niskom nivou. Upravo inspiriran time i svjesnosti koliko je pomorska kultura nepoznata široj populaciji, uvijek mi je bila želja da sva djeca nauče jedriti i da prožive barem malo onoga što je meni jedrenje pružilo. Odrastanje u okolini kakvu pružaju hrvatsko more i obala zaista je nešto posebno, nešto što sa sigurnošću mogu reći da ne koristimo u punom potencijalu i baš to je ono što je pokrenulo razmišljanja i iz čega se “rodila” ‘Škola mora’, rekao je jedriličar Filip Jurišić.

Program je raspodijeljen za vrijeme ljetnih školskih praznika u tri ciklusa po tri tjedna, a iz svakog ciklusa polaznici su podijeljeni u grupe po 15 sudionika kako bi rad s njima bio što efikasniji i detaljniji.

Foto: Arhiva Škola mora


RokOtok: Najljepša priča ljeta


Tagged: , , , , , , , , , ,