Škrlet zasjao na Sarajevo Wine Festivalu

17. Sarajevo Wine Fest održan je u hotelu Holiday na kojem se predstavilo 70 izlagača, proizvođača vina i prehrambenih proizvoda iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Mađarske i Italije.

Jedan od izlagača na festivalu bila je Udruga Bregovita Hrvatska, a sudjelovanje je organizirano uz podršku Hrvatske gospodarske komore.  Predstavila se i vinarije Bodren iz Hrvatskog zagorja sa slatkim vinima, ledenim berbama i pjenušcima.

U sklopu festivala održane su i brojne radionice, a među njima je bila i ‘Škrlet – najvažnija autohtona sorta kontinentalne Hrvatske’. Moderirao ju je Nikica Katić iz vinarije Klet Romić. ‘Sudionici radionice bili su oduševljeni škrletom, a posebno ih je zadivio potencijal ove sorte u raznolikosti stilova. Kušali su od pjenušca preko maceriranih vina do vina iz amfore. Nisu mogli vjerovati da škrlet može dati kako lagano, svježe, voćno i pitko vino, tako i kompleksno i moćno vino kao što su macerati. Uz vina oduševila ih je i cijela Moslavina. Pričali smo o njezinu tlu, klimi i turističkoj ponudi’, kazao je Katić. Radionicu je pažljivo pratilo 20-ak sudionika koji su aktivno su sudjelovali i imali mnoštvo pitanja.

Kušalo se 11 škrleta od vinara iz cijele Moslavine:
Vinarija Voštinić-Klasnić – pjenušac Fraktal 2019.
Vina Seletković – Škrlet 2023.
Klet Romić – Škrlet 2023.
Vinarija Ptičar – Škrlet 2023.
Vinarija Florijanović – Selekcija Mons Claudius 2022.
Vina Seletković – Škrlet 2022. barrique
Vinarija Žabić – Škrlet 2022.
Vina Ivanić – Pukli kamen 2021.
Vina Kosovec – Škrlet 2018 Selekcija
Vinarija Voštinić-Klasnić – Škrlet 2021 Natur
Vina Glavica – Škrlet 2021 Amfora

Degustaciju su posjetili Josip Pavić, državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Hrvatske; hrvatski veleposlanik Ivan Sabolić; Vanda Babić Galić, savjetnica ministra vanjskih i europskih poslova i Nikica Pažin, ministar savjetnik u Uredu Hrvatske gospodarske komore u BiH, koji su se oduševili vinima ove autohtone sorte.

Nakon radionice, na štandu Bregovite Hrvatske stvorila se velika gužva, jer se priča o škrletu brzo proširila te su ga mnogi htjeli kušati. Na štandu su prezentirani škrleti u svim stilovima, od pjenušaca, mladih vina, eko proizvodnje pa do macerata.

Iako se o vinima vinara Bregovite Hrvatske u Sarajevu pozitivno govori, oni su svjesni da pri osvajanju novog tržišta ima dosta izazova. ‘Škrlet je posjetiteljima ovog festivala bio nešto posve novo. Vino opisuju kao lagano i lepršavo te kažu da će mu se rado vratiti! Iako je škrlet svima bio ugodno iznenađenje, i dalje sustavno trebamo raditi na njegovoj promociji. Tek tada možemo ostvariti naš cilj – izlazak naših vina na bosanskohercegovačko tržište i povećanje njihove prodaje’, rekla je Ivana Gelo Seletković iz vinarije Seletković.

Ugodno je bilo vidjeti toliku zainteresiranost za škrlet te čuti priču o sorti, regiji i vinarijama. Izlaganje vina na Sarajevo Wine Festu bila je odlična prilika za upoznavanje s ovom sortom i otvaranje vrata za neke buduće suradnje. Potrebno je još puno truda i rada na tome, ali je prvi korak učinjen. Vinari Moslavine izuzetno su ponosni što su se na ovom festivalu pokazali u pravom svjetlu i predstavili svoju vinsku zvijezdu – škrlet.

P. P. / Fotografije: Nermin Memić i Ivana Pranjić


Tagged: , , , , , , ,