Škrletovo party održano je u Ivanić-Gradu, u zgradi Pučkog otvorenog učilišta, čemu je prethodila
znanstveno-stručna panel diskusija ‘Potencijali škrleta u čaši’ čija je moderatorica bila doc. dr. sc. Zvjezdana Marković, docentica Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu.

Panelisti su bili doc. dr. sc. Ana-Marija Jagatić Korenika (Agronomski fakultet), doc. dr. sc. Darko Preiner (Agronomski fakultet), dr. sc. Silvio Šimon (Zavod za vinogradarstvo i vinarstvo, Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo) i dipl. ing. agr. Krešimir Hren (enolog). Raspravljalo se o potencijalima vina sorte škrlet, uspoređivalo s nekim drugim važnim sortama te predložena daljnja postupanja s tom značajnom autohtonom sortom kako bi ona pokazala svoj puni potencijal.
Stručna rasprava nastavljena je kroz vinsku degustaciju vođenu od strane enologa Krešimira Hrena, koji već niz godina vodi sortu škrlet kroz podrum. Uzvanici su naslijepo kušali osam uzoraka sorte škrlet berbe 2017. godine te uz prisutne proizvođače diskutirali o pojedinim uzorcima. Predstavile su se vinarije Florijanović, Ilovčak, Jaram, Kezele, Miklaužić, Mikša, Trdenić i Voštinić-Klasnić. Najboljim škrletom od strane certificiranih
degustatora ocijenjen je onaj iz Vinarije Voštinić-Klasnić. Izvan konkurencije predstavljena su specijalna vina poput škrleta kasne berbe, orangea, odležanog, pa čak i pjenušavog.

Kako bi ovo bio pravi vinski party, posjetitelje je zabavljao Fine & Jazzy Bouquet uz mesne zalogaje, hrskave bučnice i domaća bučina ulja. Škrletovo party održan je u okviru Škrletova 2018, poludnevne manifestacije posvećene ovoj autohtonoj moslavačkoj sorti.
Posljednjih nekoliko godina svjedočimo renesansi ove pomalo zaboravljene i podcijenjene vinske sorte. Kao i brojne druge hrvatske autohtone sorte i škrlet je dugo vremena bio zanemarivan, no uz iznimno zalaganje vinara i stručnjaka te potporu lokalne zajednice i vinskih zaljubljenika polako, ali sigurno nalazi svoj put do vinske publike.
A. K. / Foto: Julio Frangen