Vina Trdenić uz delicije chefa-sommeliera Jakopovića

Vinarija Trdenić iz Popovače u Moslavini, koju vode složna braća Tomislav i Krešimir, organizirala je kušanje svojih vina s delicijama koje je priredio njihov prijatelj i poslovni partner Tomislav Jakopović, do ove prilike poznat nam samo kao sommelier i vinski konzultant.

Tomislav Jakopović i braća Trdenić

Čak osam jela, uz isto toliko etiketa vina, predstavljeno je u njihovoj ugodno rustikalno uređenoj kušaonici u kojoj su okupili birano društvo i predstavnike medija.

Tomislav Trdenić dočekao nas je s pjenušcem brut nature 2015, koji nema posebnog naziva, jer ga radi samo za kućnu upotrebu, a sastoji se od (dominantno) bijelog pinota te škrleta, rajnskog rizlinga i graševine. Vrlo neobična i vrlo uspjela mješavina, pa je zaista šteta što ga ne proizvode za šire tržite, ali oni valjda najbolje znaju što rade

Vremenske su prilike to dopuštale, pa smo ga ispili vani ispred kušaonice, što je dobro ohlađenom pjenušcu na otprilike istoj vanjskoj temperaturi, dalo poseban šmek. Kasnije smo ga upotpunili s namazom od pileće jetrice i džemom od luka u ugodno zagrijanoj kušaonici, kraj vatre i originalno okićenog bora – s bocama Škrleta. Pokazalo se to kao dobitna kombinacija, pa je utoliko teže bilo prijeći na sljedeće predjelo – hladetinu s tri vrste mesa i povrćem uz dodatak balzamičnog octa. Osobno, nisam ljubitelj hladetine, ali mi se ova svidjela, no ne i vino koje ju je pratilo – Rose 2017 od portugisca. Previše je mirisalo na ruže, a i okusom više podsjećalo na sok od tog cvijeta, a manje na vino. ‘Takvo vino ili obožavaš ili ne voliš’ – ‘poklopile’ su me neke kolege – a ja sam skrušeno priznao da sam među ovim drugima.

Posluženo je osam jela i isto toliko vina

Škrlet 2017, pak, moj je favorit. Tako mlad, voćan i aromatičan, a opet dovoljno snažan da se dobro nosi s piletinom iz woka s povrćem (čičoka, špinat, bambus, mahune, grašak uz dodatak tartufate). Veliki sam ljubitelj ovog azijskog stila pripreme hrane, pa mi je žao što je ovaj inače vrlo ukusan wok poslužen rashlađen i sa sasvim nepotrebnim sirom ribancem.

Škrlet

Kad u srcu Moslavine može Azija, zašto ne i Mediteran, razmišljali su naši domaćini, pa je na stol ubrzo došao ugodno topao crni rižoto s precizno kuhanom i kvalitetnom al dente rižom, ali s prilično gumi-gumi kockicama sipe. O porijeklu tinte nisam se raspitivao, jer sam više pozornosti posvetio vinu koje je to pratilo, izvrsnom Škrlet private collection 2016. Istog je alkohola kao prethodnik (12,2%), ali djeluje jače, strukturiranije i ozbiljnije, s velikim potencijalom za odležavanje.

Kao što se u Međimurju izvrsno primila nedomaća sorta sauvignon blanc, tako u Moslavini, uz autohtoni škrlet, vrhunske rezultate daju ‘uvozni’ bijeli i sivi pinot što je bilo i predmet nekih znanstvenih izučavanja. Pinot bijeli private collection 2015 zaista je nešto najbolje što Moslavina ima, a besprijekorno se slaže s mariniranim pilećim krilcima i popećcima s tikvicom i mrkvom.

Pinot sivi founders reserve 2015 vino je kojim se ova kuća zaista s razlogom ponosi. Bilo je to premijerno predstavljanje prije pretakanja iz barrique bačvi u boce, a za izlazak na tržište još će pričekati. Ovu priliku nisam htio propustiti, pa sam ispio još čašicu-dvije, radije se posvetivši tom sjajnom vinu nego preljutom gulašu od patke s bulgurom.

Pinot bijeli

Kraj sljedova slanih jela najavljen je dolaskom na tanjure odrezaka od turopoljske svinje s umakom od gorgonzole. No, na moju radost, to nisu bili klasični odresci, nego komadići mesa na trakice više nalik tagliati. Uz to je išao svakodnevni, još preživahni Cabernet sauvignon 2017 što možda nije bio najbolji izbor (bolje bi se slagao s ljutom patkom).

The end označio je kolač od sira, kojem je kakao dao malo drukčiji izgled i okus od uobičajenog, ali je ustvari dodatno obogatio okus. Polusuhi Traminac private collection 2016 bio mu je dostojna pratnja.

‘Cilj nam je bilo valoriziranje vina, a ne toliko idealno sljubljivanje’, rekao je na kraju ove izuzetne večeri Tomislav Jakopović, ispred čijeg ćemo imena, čini se, sve češće pisati chef, a ne samo sommelier.

Mustafa Topčagić / Foto: FAMA


Tagged: , , , , , , , , , , , ,