Slike ptica u samoborskoj galeriji Prica

Svečano otvorenje izložbe ‘Pohvala pticama; ptice u hrvatskoj likovnoj umjetnosti od 19. stoljeća do danas’ održat će se 20. listopada (19 sati) u Galeriji Prica u Samoboru.Ciklus ‘Animalizam u hrvatskoj likovnoj umjetnosti’ na zanimljiv i pristupačan, ali ujedno i stručan način predstavlja široj publici ovu atraktivnu temu. Ovom izložbom nastavlja se istraživanje animalističkih motiva i tema u sklopu započetog ciklusa koji je pokrenut 2013. godine obradivši temu psa, a nastavljen 2019. godine s temom mačke.

Izložba je jedinstvena jer se bavi motivom ptice u različitim stilskim razdobljima i brojnim umjetničkim pristupima toj temi. Također, izložba ukazuje na raznolika ikonografska tumačenja i simboliku motiva ptica.

Na izložbi će biti predstavljena likovna ostvarenja brojnih relevantnih hrvatskih umjetnika nastala u razdoblju od dva stoljeća te posuđena iz muzejsko galerijskih ustanova (Nacionalni muzej moderne umjetnosti, Muzej suvremene umjetnosti, Galerija Klovićevi dvori…) kao i iz privatnih zbirki te od samih autora.

Motiv ptice predstavljen je u različitim medijski likovnim oblicima, od crteža i grafika, slika i plakata do skulptura i fotografija. Zastupljena su djela istaknutih hrvatskih umjetnika svih generacija, kao što su Nikola Mašić, Slava Raškaj, Vlaho Bukovac, Miroslav Kraljević, Vladimir Filakovac, Ivan Kožarić, Jagor Bučan, Matko Vekić.

Na izložbi će biti predstavljeno 90 umjetnika sa 121 djelom. Autorica izložbe je Dajana Vlaisavljević, muzejska savjetnica Nacionalnog muzeja moderne umjetnosti u Zagrebu.

S. B. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , ,