Španjolski pisac David Trueba predstavio dva romana

Poznati španjolski pisac, kolumnist, glumac, scenarist i redatelj David Trueba gostovao je u zagrebačkom Art kinu Grič predstavivši svoja dva romana.David Trueba-kino GričFoto: Branko Čegec, Boris Gregorić, David Trueba, Jana Milić, Dragan Jurak i Dražen Šivak

‘Otvoreno cijelu noć’ (1995.) njegov je prvi roman koji govori o živopisnoj obitelji Belitre, koju čine djed i baka, otac i majka te njihovih šestero sinova. Inspiraciju za pisanje svog prvijenca Trueba je pronašao među članovima obitelji svog prijatelja Nacha s kojim je pohađao pripremni tečaj za studij. Govoreći pred zagrebačkom publikom, autor se dotakao i vlastite obitelji koja je, prema njegovim riječima, po mnogočemu daleko čudnija čak i od glavnih protagonista njegova romana.

“Otac je obećao da će pročitati moj roman, a svaki put kada bi se uhvatio čitanja vrlo brzo bi zaspao. Majka ga je pročitala, ali s njom nikad nisam razgovarao o tome. Majke znaju biti vrlo diskretne. Oboma sam im zbog toga vrlo zahvalan”, kazao je David Trueba.

Roman ‘Otvoreno cijelu noć’ preveden je na mnoge svjetske jezike, kod nas je objavljen u izdanju nakladničke kuće Meandar Media (2010.) u prijevodu Jane Milić, dok je u Španjolskoj doživio svoje šesto izdanje. Uz Davida Truebu, koji je čitao ulomke iz svojih romana na španjolskom jeziku, na predstavljanju su sudjelovali Boris Gregorić, Dragan Jurak i Branko Čegec dok je ulomke iz romana na hrvatskom čitao glumac Dražen Šivak.

‘Četiri prijatelja’ (1999.) govori o četvorici najboljih prijatelja u kasnim dvadesetima, koji kreću na zajedničko putovanje tijekom kojeg se isprepliću i njihove životne priče, ljubavi i frustracije. U početku prepuno obećavajućih pustolovina i razbibrige, putovanje će, između ostalog, ostati upamćeno i kao podsjetnik da svemu lijepom jednom dođe kraj te ujedno obilježava završetak jedne životne epohe.

Roman ‘Četiri prijatelja’ kod nas je također objavljen u izdanju Meandra (2012.), a u Španjolskoj je postigao još veći uspjeh od prvijenca te je doživio svoje 21. izdanje. Truebin posljednji roman ‘Saber perder’ (2008.) našao se u finalu za nagrade Dulce Chacón 2009, te za prestižnu nagradu Prix Médicis Étranger 2010. godine nakon objavljivanja u Francuskoj. Prema najavama Branka Čegeca iz Meandra, hrvatski obožavatelji Davida Truebe imat će prilike čitati i njegov treći roman čije je izdavanje planirano tijekom iduće godine.

Nakon Zagreba, David Trueba poslom odlazi u Napulj uz obećanje kako ćemo ga uskoro, možda već tijekom idućeg ljeta, vidjeti u Splitu i Dubrovniku.

Renata Cisar / Foto: Tomica Zobec

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,