Spikigin najavio uzbudljivu jesen

Tortom s deset svjećica koje su slavljenički ugasili Kruno Lokotar, uvoditelj u Spikigin i Saša Čubrilo, vlasnik Norrisa, završena je prva sezona Spikigina u Norrisu u Sloboštini, kafiću na kraju grada koji je od jeseni do ljeta nudio atraktivan urbani sadržaj čime je osjetno osvježio zagrebačku kulturnu scenu.Borna Sor-10. SpikiginBila je to prilika i da začetnici objave kako je zapravo nastao Spikigin. Saša Čubrilo tražio je urbani sadržaj za Norris, a Kruno Lokotar dosjetio se da je sudjelovao u pokretanju Pričigina. Nastao je Spikigin, cool provod za starije ljude željne mladosti bez mamurluka, kako je to formulirao Lokotar u jednom intervjuu. Na stageu Norrisa, u deset Spikigina, izredali su se književnici, autori, novinari, režiseri, performeri i voditelji koji su pažnju publike zaokupili isključivo umijećem pričanjem priča. Zatvarajući prvu sezonu, Lokotar je na stolac posjeo i Sašu Čubrila, koji je osvojio zdušan aplauz pričajući pravu, autentičnu policijsku priču iz svog iskustva.

Jubilarni deseti Spikigin u dva dana, petak i subotu, bio je rekapitulacija protekle sezone, jer su nastupili dokazani spikiginci – Nenad Stipanić, Borna Sor, Mario Kovač i Vladimir Šagadin – a predstavljeni su govornici koji bi mogli zablistati u sljedećoj sezoni – Zrinka Pavlić, Belmondo Miliša, Goran Batina, Ladislav Tomičić i Marko Dejanović.

Kako je to sažeo Lokotar, prvi dan smo čuli priče o: služenju vojnog roka na bazi Don Juana s pokušajem linča (Stipanić), kako je Britvu izigrala žena (Batina), glumac pred nemogućim zadaćama (Sor), tehnika ukidanja ega javnim ponižavanjem (Miliša) i prvoaprilska šala u sex shopu (Pavlić).

Druge večeri, koju su pratile i kamere HRT-a, Mario Kovač započeo je svoj nastup pozivom publici da demokratski izabere priču o Big Brotheru ili priču o kvizovima – kvizovi su dobili većinu glasova. Marko Dejanović opisao je susret nindže s Nijemcima u uniformi, a Ladislav Tomičić pričao je priču o majčinskom preodgoju švercera cigaretama. Vladimir Šagadin branio je kvizaške boje anagramima u kojima su se našli i Vladimir Putin i Antun Vrdoljak, a raspravio je pred publikom i jednu od najčešćih roditeljskih nedoumica o kojoj se rijetko priča.

Suvereni spikiginski nastup ‘naturščika’ Saše Čubrila na kraju naslutio je dvije mogućnosti razvoja Spikigina u sljedećoj sezoni – jedan smjer razvoja mogao bi ići prema celebrityjima dokazanim u drugim medijima, dok bi drugi smjer mogao biti otvaranje scene za publiku i lov na neotkrivene talente. Koji će smjer ili kombinaciju izabrati svestrani uvoditelj u Spikigin Kruno Lokotar, vidjet ćemo nakon ljetnog odmora.

Sandra Pocrnić Mlakar


Vladimir Šagadin-Spikigin
Jubilarni Spikigin s osam aduta
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,