Susret s Pascalom Brucknerom

Na inicijativu Hrvatskog društva pisaca, francuski pisac i filozof Pascal Bruckner ovaj će vikend gostovati u Zagrebu i sudjelovati na dva događanja.
Pascal BrucknerU subotu 6. veljače (19 sati) u Muzeju Mimara bit će organizirano obilježavanje 20 godina izlaženja časopisa Europski glasnik, u izdanju Hrvatskog društva pisaca. Uvodi ekspoze održat će počasni gost i suradnik Pascal Bruckner: ‘Europa, islam i islamizam’ (uz konsekutivni prijevod Ingrid Šafranek). Sudjeluju Boris Havel: ‘Dossier Orijentalizam’ te urednici Žarko Paić (zamjenik glavnog urednika) i Dražen Katunarić (glavni urednik).

U nedjelju, 7. veljače (18 sati) u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića bit će organizirano predstavljanje Pascala Brucknera i njegova djela, a posebno njegove posljednje knjige ‘Dobar sin’ te razgovor s njime i publikom koji će vodit Mani Gotovac, Žarko Paić i Dražen Katunarić (prijevod: Ingrid Šafranek).

Učenik Rolanda Barthesa, nekoć poznat kao ‘novi filozof’, Pascal Bruckner je  tijekom posljednjih četrdeset godina stvorio briljantno romaneskno i esejističko djelo od tridesetak knjiga koje pokreću teme individualne slobode, ljubavi, zapadnog osjećaja krivnje, religiozne fanatičnosti. Dobitnik prestižne nagrade ‘Renaudot’ za roman ‘Kradljivci ljepote’, njegov je roman ‘Gorki mjesec’ na filmu ovjekovječio Roman Polanski, a istoimena predstava igrana je i s velikim uspjehom u Zagrebu. Posljednja knjiga ‘Dobar sin’ (2014.) romaneskno je razgolićivanje privatne povijesti i nasilnog lika oca antisemita i rasista. Kao angažirani intelektualac uvijek je reagirao na sve presudne događaje koji su utjecali na sudbinu suvremenog svijeta.

I. F.


Pascal Bruckner
Palača Sponza: Razgovor s Pascalom Brucknerom
Tagged: , , , , , , , , , , , , , , ,