Susreti za Rudija: Letački spektakl iznad Zagorja

26. Susreti za Rudija, u znak sjećanja na pilota Rudolfa Perešina, junaka Domovinskog rata, održat će se 9. i 10. rujna u Gornjoj Stubici.

U tradicionalno bogatom letačkom programu sudjeluju brojni zrakoplovi generalne avijacije, Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i specijalnih postrojbi MUP-a te zračnih snaga Slovenije. Najavljen je i nastup zrakoplova zračnih snaga Austrije te sudjelovanja zrakoplova SAD-a.

Najatraktivnija letačka manifestacija u Hrvatskoj održava se po 26. put uz poseban program. Susreti za Rudija davno su prerasli lokalni karakter te postali značajan društveni i kulturni događaj cijele sjeverozapadne Hrvatske.

Početkom svibnja, prije 28 godina u akciji Bljesak, poginuo je Rudolf Perešin, legendarni pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, heroj Domovinskog rata i počasni građanin Zagreba i Gornje Stubice. MIG-om 21 JNA, 25. listopada 1991. prebjegao je u Austriju jer se nije želio boriti protiv svoje, Hrvatske vojske. Tom je prilikom rekao znamenitu rečenicu: ‘Ja sam Hrvat, ne mogu i neću pucati na svoj narod’, pobudivši tako zanimanje svjetske javnosti za stradanje hrvatskog naroda.

Svake godine u Gornjoj Stubici u čast Rudolfu Perešinu – Rudiju održavaju se susreti bogati sportskim i zabavnim sadržajem. Na desetine tisuća posjetitelja iz cijele Hrvatske u zadnjih godina vidjelo je slijetanja helikoptera, skokove padobranaca, a najveća atrakcija svakako su preleti MIG-a.

Uz pravi spektakl na nebu iznad Zagorja, posjetitelje očekuje kulturni i zabavni program uz gastro ponudu.

V. M. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , , ,