Svečano otvorena 48. Samoborska glazbena jesen

Kalendarski početak jeseni u Samoboru se stopio s početkom omiljenog festivala klasične glazbe.

Publika je ovacijama i gromoglasnim pljeskom nagradila Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije koji je uz soliste; violinisticu Katarinu Kutnar i tenora Filipa Filipovića, pod vodstvom dirigenta Valentina Egela otvorio 48. Samoborsku glazbenu jesen. Festival će do 1. listopada kroz 14 sjajnih koncerata eminentnih glazbenika publici pružiti vrhunski koncertni doživljaj.

Samoborsku glazbenu jesen svečano je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula i važan jubilej – 20. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, kao i 12. Međunarodno skladateljsko natjecanje New Note.

‘To stalno pozivanje, predstavljanje i promoviranje mladih umjetnika daje jedan poseban duh i dah ovom Festivalu i nadam se da će se tako nastaviti i ubuduće. Nije stoga čudo da i večeras na otvorenju uz drage, sjajne glazbenike iz Simfonijskog orkestra HRT-a, imamo i Katarinu Kutnar, Filipa Filipovića i maestra Valentina Egela, mlade glazbenike koji su već napravili vrhunske hrvatske i međunarodne karijere’, istaknula je ministrica.

U ime domaćina, okupljene je pozdravila gradonačelnica Samobora, Petra Škrobot. ‘Želim da se sretnemo još puno puta, da Samoborska glazbena jesen živi u našem gradu još dugi niz godina. Ovim Festivalom stvarno smo na mjestu gdje trebamo biti, prepoznati kao grad kulture i umjetnosti’, rekla je gradonačelnica Škrobot, zahvalivši organizatorima, posebno umjetničkom ravnatelju Srećku Bradiću i izvršnoj producentici Renati Glojnarić.

Pred punom dvoranom Kina Samobor i uz izravni prijenos na HTV-u 3, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije pod vodstvom Valentina Egela, glazbenog voditelja i šefa dirigenta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci te Riječkog simfonijskog orkestra, uz soliste violinisticu Katarinu Kutnar i tenora Filip Filipovića, kojima se na popisu brojnih uspjeha nalazi i Nagrada Ferdo Livadić, izveli su uvertire i arije iz glasovitih opera Glinke, Čajkovskog, Verdija, Puccinija, Donizettija i Bizeta, te koncert za violinu i orkestar u a-molu, op. 82 Aleksandra Glazunova.

Sve informacije o programu festivala pogledajte na www.samobor-festival.com

S. B. / Foto: SGJ


Tagged: , , , , , , ,