Sveti Ivan Zelina: Ljubav prema kontinentalnim vinima

U Svetom Ivanu Zelini po 56. puta ocijenjena su i nagrađena najbolja vina kontinentalne Hrvatske.

U dvorani Kraluš održana je 56. Izložba vina kontinentalne Hrvatske. Otvorio ju je Tomislav Paškvalin, izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, nakon čega su najuspješnijim vinarima uručene nagrade.

Na ocjenjivanje su pristigla 273 uzorka. Stručna komisija sastavljena od 18 članova, dobrih poznavatelja vina kontinentalne Hrvatske, ocjenjivalo je pod vodstvom predsjednice, dr.sc. Ivane Alpeze. Komisija je dodijelila 88 zlatnih, 111 srebrnih i 49 brončanih medalja te 6 priznanja. Nagrade pogledajte na:
https://www.zelina.hr/portal/manifestacije-i-dogadanja/izlozba-vina-kontinentalne-hrvatske.html

U sklopu Izložbe vina kontinentalne Hrvatske dodjeljuju se i nagrade za najbolje ocijenjena vina Zagrebačke županije. Nagrade je uručio zagrebački župan Stjepan Kožić
– Bijelo mirno suho vino: Sauvignon, berba 2023., Vinarija Puhelek Purek
– Bijelo mirno vino s ostatkom šećera: Zeleni silvanac, berba 2023., Vinarija Žnidarić
– Ružičasto i crno mirno vino: Pinot crni, berba 2023., Vinarija Puhelek Purek
– Pjenušavo vino: Pjenušac Borošak brut, Željko Borošak
– Vino iz posljednje godine berbe: Sauvignon, berba 2023., Vinarija Puhelek Purek
– Ukupni županijski šampion: Sauvignon, berba 2023., Vinarija Puhelek Purek

Stvaranje vina je svojevrsna umjetnost, a na dodjeli nagrada bile su spojene dvije: vinogradarstvo i glazba, pa su velikom dvoranom odjekivali zvuci klavira Đele Jusića jr. i glas Paule Jusić..

Na ulazu u dvoranu Kraluš izložena su sva ocijenjena vina koja su ujedno bila dostupna za degustaciju. Zelinske vinske čaše poslužile su i kao trajni suvenir i podsjetnik na susret vinara i vinogradara te ostalih sudionika u proizvodnji i distribuciji vina, profesionalnih i istinskih ljubitelja dobre kapljice kao i ostalih posjetitelja i uzvanika.

U prigodno uređenom prostoru, poslužena su autohtona jela spravljena od domaćih namirnica: od kobasica, dimljene šunke i kuhanog bunceka, zapečenog graha, palente s čvarcima i krpica sa zeljem do pečene patke, odojka, telećih rolada i pohanih rolica s piletinom i šunkom, uz domaće štrudle od jabuka i sira te obilje voća kao desert.

Kako su odmicali sati, atmosferu je dodatno zagrijavala dobra glazba za koju su se pobrinuli Miroslav Škoro i tamburaši. Vrijedni vinari i zadovoljni posjetitelji mogli su na rastanku samo poželjeti dobru ovogodišnju berbu i jednako dobra, a možda još i bolja vina na idućoj 57. Izložbi.

S. Z. / Foto: Promo


Tagged: , , , , ,