Sv. Ivan Zelina: Izložba Crno u infra (crvenom)

U Galeriji Sv. Ivan Zelina, Dijana Nazor Čorda izlaže ciklus crnih infrared slika nastao u posljednjih nekoliko godina.

Ovom izložbom slikarica predstavlja svoj recentni ciklus crnih slika nastalih InfraredArt metodom u kombiniranoj tehnici akrila, pozlate, fluorescentnih i fosforescentnih boja od 2018. do 2023. Dodatna je posebnost katalog koji je dijelom opremljen reprodukcijama slika tiskanim u dvama spektrima.

Izložba ‘Crno u infra (crvenom)’ prikazuje 20 umjetničkih slika nastalih novom metodom infracrvenog slikarstva uz nekoliko animacija izloženih slika. U ovom ciklusu autorica ispituje mogućnosti i načine dobivanja tonova miješanjem crne boje u, simbiozi dvaju likovnih izražaja na istom nosiocu u IR spektru. Od 2012. godine započela je istraživanje infracrvenog slikarstva u sklopu doktorskog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Fascinirana crnim bojama/pigmentima, nastavlja propitivati njihova svojstva u želji da istraži neiscrpne mogućnosti infrared senzacija tzv. blizancima boja u golom oku nevidljivu spektru. Od 2023. u prvi sloj svake slike uvodi novost označavanjem brojevima koji su skriveni uz monogram u infrared slici.

Metodom se koristila na temelju inovacije InfraReDesign i InfraRedArt koju je razvio prof. emeritus Vilko Žiljak sa svojim istraživačkim timom 2007. godine u Zagrebu. Od 2014. Nazor Čorda kontinuirano nastavlja daljnje unapređenje i višeslojno istraživanje svojstva pigmenata/boje u dvama spektrima. Posjetitelji će, koristeći se suvremenim IR kamerama, na izložbi apstraktnih slika u donjim slojevima otkriti figurativne slike s motivima labirinata, portreta te kršćanskim motivima uz potpise skrivene golom oku čime nevidljivo postaje vidljivo.

Dijana Nazor Čorda doktorirala je 2017. na poslijediplomskom doktorskom umjetničkom studiju Slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na temu ‘Slike u infracrvenom području: odlaganje vidljivoga’ pod mentorstvom red. prof. Igora Rončevića i izv. prof. dr. sc. Jane Žiljak Gršić. Diplomirala je 1995. godine na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti i odgojnih područja u Splitu, program studija Likovna kultura, danas Umjetnička akademija, te stekla zvanje profesora likovne kulture – restauratora. Od 1995. izlagala je na 42 samostalne izložbe u Hrvatskoj, Belgiji i Australiji. Od 1993. sudjelovala je naviše od 100 žiriranih skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Slike joj se nalaze u fundusima više hrvatskih muzeja i privatnih zbirki. Objavljeno joj je više znanstvenih i stručnih radova o primjeri infracrvene metode na slikama. Članica je HDLU-a Zagreb, InSEA-e, HULULK-a i Grupe Infra. Izložba je otvorena za posjetitelje do 17. veljače uz prethodnu najavu na broj: 091 181 2946 ili 098 66775

T. R. / Foto: Branko Nađ


Tagged: , , , , , , , , , , ,