Tajna dima iznad Muzeja suvremene umjetnosti

Njemački umjetnik Fabian Knecht izveo je performans Entfachung/Raspirivanje.

MSU-dim-performansGusti dim koji se u utorak točno u podne širio s krova Muzeja suvremene umjetnosti na trenutak je šokirao slučajne prolaznike i uznemirio stanare susjednih zgrada koji su oko podneva pogledali kroz prozor. Iako se odvijao na krovu muzeja, prizor, dakako, nije bio percipiran kao umjetničko djelo. Upravo ta mimikrijska činjenica ono je što najviše intrigira mladog njemačkog umjetnika Fabiana Knechta. Može li umjetnost postojati izvan institucija? Može li se pojaviti u ruhu katastrofe?

Ako prihvatimo da može, znači li to da je u prizorima katastrofe također moguće prepoznati estetsku kvalitetu? Je li takav umjetnički čin moralno opravdan? Radi li se o kakvu kritičkom komentaru ili je riječ samo o provokaciji?

Djelovanjem umjetnika muzej koji gori postao je privremena skulptura, ali istodobno i prizor koji nas sučeljava sa stvaranošću, s trenutkom ovdje i sada. U ovom kao i u dosadašnjim projektima Fabiana Knechta izvedenim u Njemačkoj i Danskoj, filmski trikovi koji proizvode iluziju stvarnih eksplozija i požara, dugo su planirani na skicama. Umjetnik prati i meteorološku prognozu da bi bio što bliži viziji i namjeri radikalnog širenja značenja i shvaćanja umjetnosti, pomicanja i brisanja nevidljivih granica – između iluzije i stvarnosti, onog unutar muzejskih i galerijskih institucija i života koji se kontinuirano odvija izvan.

MSU-dimZahvaljujući i Duchampovu revolucionarnu obratu, stvari iz svakodnevice u institucionalnom kontekstu odavno već mogu zadobiti status umjetničkog djela, ali posve je jasno da Knechta zanimaju obrnuti procesi – što se događa kada se umjetnički projekt nenajavljeno preseli u svakodnevicu. Spoznaja da ipak nije riječ o katastrofi, bit će u svakom slučaju olakšanje, tvrdi umjetnik, ili parafrazirajući naziv jednog njegovog rada: Nothing is Bad without Something Good (u svakom zlu nešto dobro).

Fabian Knecht publici će se predstaviti predavanjem, u predvorju muzeja, ispred čitaonice u četvrtak, 3. listopada u 18 sati.

Fabian Knecht (Magdeburg, 1980) umjetnost je studirao u Berlinu, gdje živi i radi. Pohađao je kalifornijski Institut za umjetnost, te Ale School of Fine Arts u Addis Abebi (Etiopija). Od 2009. polaznik je Instituta za prostorna istraživanja (Institut für Raumexperimente) kojega je osnovao svjetski poznati umjetnik Olafur Eliasson.

MSU

Tagged: , , , , , , , , , , ,