Tajne starih vinara na izložbi u Bjelovaru

U Gradskom muzej Bjelovar, u povodu obilježavanja Martinja, otvorena je izložba pod nazivom ‘Vino u životu čovjeka’.

‘Vino nije kemijski spoj ili mrtva materija. Vino je živa materija i živi svojim životom od svog burnog početka – vrenja, pa do svoje smirene starosti. Ono je prije svega čovjekova okrjepa, podržava intimu prijateljstva i obiteljskog stola, prijatelj je čovjeka u satima napora, brige, tuge i radosti, te ostaje prvijenac među svim pićima.’
(odlomak iz uvoda Kataloga izložbe, opisuje sam njezin naziv – ‘Vino u životu čovjeka’)

Izložba prikazuje 70 izložaka, od kojih su najzanimljiviji drvena bačvica – barilec za prenošenje vina, iz okolice Bjelovara s kraja 19. stoljeća (jedna od devet izloženih bačvi), drvena preša za grožđe iz Čepelovca iz 1930. godine i drvena pastirska čaša – kepčija iz Gudovca iz prve polovice 20. stoljeća. Na izložbi su spomenute brojne zabavne poslovice poput francuske ‘Dan bez vina, dan bez sunca’ ili kineske ‘Nekoliko čaša vina sklope stotinu poslova’, podsjetivši na povijest nastanka blagdana i svetaca vezanih uz vinogradarstvo i vinarstvo te kako je berba grožđa izgledala nekada davno.

Izložba je podijeljena na nekoliko cjelina:
– Vinogradarstvo kroz povijest
– Regionalna podjela vinogradarskih područja u Hrvatskoj
– Radovi u vinogradu i podrumu tijekom godine
– Berba grožđa nekada
– Zapovijedani vinogradarski blagdani i svetci
– Poslovice o vinu iz raznih krajeva svijeta

‘Pripremali smo ovu izložbu od veljače. Taj nevidljivi muzeološki posao ljudima je pretežno nepoznat. Za svaku, pa tako i ovu izložbu prethode brojne pripreme, nabave, otkupi predmeta, pretraživanje arhivske građe i brojni poslovi koji se ne vide u javnosti, a iziskuju mnogo vremena kako bi jedna izložba uopće nastala’, istaknula je Marijana Dragičević, ravnateljica Muzeja.

‘Na jednom smo mjestu okupili sve ono što vino znači čovjeku kroz povijest. Kako vino ima svoje burno rođenje – vrenje preko uzgoja sve do svoje smirene starosti i kušanja tako prati život čovjeka – prisutno je od rođenja, preko krštenja, svakodnevnog života, svatova sve do smrti. Gdje susrećemo povijest čovjeka, tu susrećemo i vinogradarstvo. Željeli smo prikazati što je sve potrebno da se vino napravi, dotakli smo se i svijeta i Europe, a zadržali se na Hrvatskoj i našem bilogorskom dijelu’, istaknuo je autor koncepta izložbe Tomislav Matić, viši kustos Muzeja.

N. P. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , ,