Promenadno kušanje najboljih vina Dalmacije

Dalmatinske vinske ikone – vinska manifestacija na kojoj su vinari Dalmacije predstavili isključivo svoja najbolja vina održana je u zagrebačkom hotelu Esplanade.

Radi se o jednodnevnom promenadnom kušanju na koje su zbog limitiranog trajanja vinari iz svih dijelova Dalmacije donijeli samo po dvije ili maksimalno tri etikete, one s kojima se najviše ponose.

Predstavljanjem samo posebnih vina, takozvanih perjanica podruma, vinari su željeli skrenuti pažnju javnosti i medija na iznimnu koncentraciju kvalitete koja je posljednjih godina u Dalmaciji više nego evidentna, a zatim na sortnu i stilsku raznolikost te autentičnost vina. Naime, u Hrvatskoj nijedna regija ne posjeduje sortno i stilsko bogatstvo kao Dalmacija, jer broj autohtonih sorti u Dalmaciji nadmašuje ukupan broj autohtonih sorti svih ostalih regija zajedno.

Vinari i vinarije koji su predstavili svoje perjanice su: Baraka, Bora, Boškinac, Carić, Grabovac, Gracin, Grgić, Hvar Hills, Katić, Kraljevski vinogradi, Opus vina, Prgin, Prović, Rizman, Saints Hills, Skaramuča, Stina, Škaulj, Ško vina, Testament, Tomić, Ventus i Zlatan otok.

Potvrda najviše kvalitete dalmatinskih vina stiže s renomiranih internacionalnih natjecanja poput britanskog Decantera na kojima Dalmacija osvaja više najsjajnijih odličja od bilo koje druge regije iz ovog dijela Europe. Stoga su Dalmatinske vinske ikone uzbudljivo događanje ekskluzivnog karaktera na kojem se posjetiteljima pruža prilika na jednom mjestu kušati najvažnija vina Dalmacije, koja im rastaču i o kojima im pričaju autori vina osobno.

Predsjednik udruge Leo Gracin rekao je: ‘Želimo našim suradnicima i kupcima omogućiti da na jednom mjestu nađu svoje favorite i izaberu vina u kojima će uživati i/ili ponuditi u svojim restoranima, vinotekama ili distribuciji. Dalmacija je bogata sortama, specifičnim terroirima i stilovima vina u što su se naši partneri mogli uvjeriti na ovom jednodnevnom kušanju’.’

A. S. / Foto: Promo


Tagged: , , , , , , , , ,