Terry Eagleton: Kultura suvremenog društva

Tribina pod nazivom ‘Kultura, politika i (suvremeno) društvo’ održat će se u ponedjeljak, 25. rujna (19.30 sati), u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu.U povodu hrvatskoga izdanja najnovije knjige Terryja Eagletona ‘Kultura'(Naklada Ljevak), gosti tribine, prof. Nadežda Čačinovič i prof. Žarko Puhovski, razgovarat će o tome je li kultura – kao što smatraju neki teoretičari – temelj čovjekova postojanja.

Usto će biti riječi o značenju pojma ‘kultura’ i poimanju razlikovanja tzv. ‘visoke’ i ‘niske’ kulture nekada i danas, o odnosu kulture i politike, o birokratizaciji kulture, o postmodernome kulturnome relativizmu te o tome zašto ideologija nije (i ne može biti) kultura. Tribinu uređuje i vodi Kristijan Vujičić.

Terry Eagleton, jedan od najznačajnijih suvremenih teoretičara kulture, nudi nam sveobuhvatnu intelektualnu povijest koja se zalaže za vraćanje izvorne vrijednosti kulture. Kultura je, prema njegovu mišljenju, jedan od ključnih aspekata koji određuju pripadnost ljudskome rodu. Međutim, definiranje kulture i točno određivanje njezine uloge u našem životu nije baš toliko jednostavno.

U ovoj iznimno analitičkoj, pronicljivoj i duhovitoj knjizi, autor istražuje kako se kultura i naša konceptualizacija kulture razvijaju tijekom protekla dva stoljeća – kako od uzvišene sfere prelazi u poniznu i skromnu djelatnost te kako od brane pred uzurpacijama industrijalizacije postaje najunosnijim izvoznim proizvodom današnjeg kapitalizma. Obuhvaćajući i likovne umjetnosti i književnost, filozofiju i antropologiju, velike, ali pomalo ‘nepopularne’ mislioce poput Johanna Gottfrieda Herdera, Edmunda Burkea, kao i T. S. Eliota, Matthewa Arnolda, Raymonda Williamsa i Oscara Wildea, Eagleton donosi moćan pregled kulture čvrsto postavljene u povijesni i teorijski kontekst, rasvjetljujući njezinu povezanost s politikom, kolonijalizmom, nacionalizmom, slabljenjem religije, te usponom i vladavinom ‘nekulturnih’ masa.

Eagleton analizira i današnju kulturu, žestoko kritizirajući komodifikaciju i nekritičko prisvajanje sile koja je, kad je ispravno shvatimo, zapravo ključno sredstvo kojim kultiviramo i obogaćujemo društveni život, a može čak poslužiti i kao poticaj za transformaciju civilnog društva.

Terry Eagleton, utjecajni teoretičar kulture, trenutačno je profesor engleske književnosti na Sveučilištu u Lancasteru u Engleskoj. Napisao je pedesetak knjiga o temama kao što su književna teorija, postmodernizam, religija, politika i ideologija. Eagletonova djela dosad objavljena na hrvatskom jeziku: ‘Književna teorija’ (SNL, 1987.), ‘Ideja kulture’ (Jesenski i Turk, 2002.), ‘Teorija i nakon nje’ (Algoritam, 2005.), ‘Sveti teror’ (Jesenski i Turk, 2006.), ‘Smisao života’ (Jesenski i Turk, 2008.), ‘Razum, vjera i revolucija’ (Naklada Ljevak, 2010.), ‘O zlu’ (Naklada Ljevak, 2011.), ‘Zašto je Marx bio u pravu’ (Naklada Ljevak, 2011.), ‘Nevolje sa strancima’ (Algoritam, 2011.) i ‘Kultura i smrt Boga’ (Naklada Ljevak, 2015.)

N. L.


Tagged: , , , , , , , , , , , , ,