Topnički dnevnici: Antivirusna terapija na Vinskom vrhu Bolfan

Piše: Mustafa Topčagić

U ovim korona danima biti u prilici barem na nekoliko sati maknuti se iz pomalo apokaliptičnog Zagreba već je velika stvar. A poseban je privilegij ako se na manje od sat vožnje nađete na Vinskom vrhu, ekološkom imanju poduzetnika i vinara Tomislava Bolfana u selu Hrašćina u Hrvatskom Zagorju.

U službenom je pozivu pisalo da je povod okupljanju odabrane medijske ekipe ‘promocija redizajna etikete Bolfan’, no to je bilo nešto mnogo više. Bio je to eko događaj na eko zraku u jedinstvenom ambijentu na vrhu brda u tradicijski uređenoj Zagorskoj kući uz 10 sljedova hrane iz Bolfan kuhinje i isti broj Bolfanovih vina.

 

Da kuhinja i vinski podrum dobro surađuju, uvjerili smo se ovim redom:

1. Domaća salata od zelja s kurkumom i kardamomom
Riesling 2019
2. Ćušpajz od graha – grah zelje na način chefa, komadići junetine
Pinot sivi 2019
3. Ajngemahtec ili Zagorska juha od zagorske koke
Cuvée bijeli 2018
4. Kuhani zagorski štrukli, maslac i prezli, vrhnje
Chardonnay 2017
5. Rezanci od tikvice na salatu sa sirom, peršinom i celerom
Sauvignon 2019
6. Heljda na vege način s maslacom i indijskim oraščićima
Chardonnay Quercus 2012
7.Krmenadla od crne slavonske svinje a la Bolfan
Pinot crni 2018
8. Steak od Angusa a la Bolfan
Cabernet sauvignon Primus 2016
9. Štrukla – slana i zapečena
Riesling Primus 2015
10. Sladoled Keko s krekerima
Traminac  Primus 2019

Hrašćina je donedavno bila poznata samo kao lokalitet na kojem su 1751. godine pala dva meteorita, od kojih se veći čuva u Beču, a dio manjeg (kojeg su praktični Zagorci pretopili u čavle) nalazi se u Prirodoslovnom muzeju u Zagrebu. Nije slučajno da se na tom mjestu našao Tomislav Bolfan, koji se također čini kao da je došao iz Svemira; njegov je pristup vinarstvu prožet filozofskim i religijskim promišljanjima. Pionir je ekološke proizvodnje vina u Hrvatskoj, za što posjeduje i odgovarajuće certifikate.

Tomislav Bolfan i njegova biodinamička vina

Zahvaljujući njemu, Hrašćina je danas prepoznatljiva po Vinskom vrhu Bolfan (300 n/m), na kojem je 2000. godine posadio prve vinograde. Ovaj elektro inženjer iz Zagreba posvećen je povratku prirodi i načinu rada na zemlji kakav su imali naši pradjedovi.

Bolfan i ekipa: Branimir Puškadija, Veronika Ujević, Bruno Barić i Boris Nećemer

U tome je otišao čak i korak dalje, primjenjujući metode ezoterika i vidovnjaka Rudolfa Steinera, utemeljitelja antropozofije i biodinamičke poljoprivrede. Vinogradi se prostiru na respektabilnih 20 hektara, a uzgajaju se rajnski rizling, sauvignon, pinot crni, pinot sivi, graševina, cabernet sauvignon i muškat.

Godišnja proizvodnja je oko 100.000 litara vina što je brojka na kojoj će se zaustaviti, jer im količina nije bitna koliko kvaliteta. To je prepoznato na nizu domaćih sajmova i festivala, na kojima su pobrali brojne nagrade, a vina koja u podrumu dotjeruje enolog Branimir Puškadija prošla su i ispod radara londonskog Decantera, osvojivši značajna priznanja i medalje.U vinogradima se ne koriste umjetna gnojiva niti pesticidi i herbicidi, nego bakar (vrlo umjereno), vapno i sumpor.

Angus goveda slobodno se kreću i pasu po Vinskom vrhu

Bolfan ustrajava na samoodrživosti svog imanja, pa je zbog gnojidbe nasada, od drugog vinskog vizionara Ivana Enjingija, nabavio Angus goveda, vrlo otporne pasmine porijeklom iz Škotske. Angusi žive na otvorenom, nije im potrebna štala, nego prostrana livada kakvu imaju na hrašćinskom bregu. Dio stada, koje se polako širi, završi i u tanjuru, a meso je vrlo zdravo i ukusno, u što nas je vrhunskom pripremom, uz kelj, mrkvu i tikvice te umak od ribiza, uvjerio chef Krešimir Hrković Keko.

Angus na tanjuru i Cabernet sauvignon Primus 2016

Rustikalna Zagorska kuća, izgrađena na bivšem gazdinskom objektu ‘na hrptu brega’ u restoranu i kušaonici ima 66 mjesta, a na katu je pet dvokrevetnih gostinjskih soba. Uz kuću postoje i sadržaji za djecu, a u blizini su livade, šume i staze idealne za šetnju i bicikliranje.

Gostinjska soba u Zagorskoj kući

Sve što ovaj dnevnik nije zabilježio, možete pogledati na: www.bolfanvinskivrh.hr

Foto: Nikola Zoko


Tagged: , , , , , , , , , , ,