
Piše: Mustafa Topčagić
Turistička destinacija slučajno se dogodi ili se mukotrpno stvara. U slučaju Tuzle riječ je i o jednom i o drugom.
Nekadašnje središte industrijskog bazena, čiji su temelj ugljen i sol, proizvodnja struje i kemijska industrija, za nepuna dva desetljeća potpuno je promijenila fizionomiju i zahvaljujući slanim Panonskim jezerima, jedinstvenim u svijetu, postalo popularno turističko odredište.
Zamisao gradonačelnika Jasmina Imamovića (u neprekidnom mandatu od 2001. godine) da usred grada, na mjestu zapuštene močvare, izgradi jezero sa slanom vodom i tako sanira ruglo nastalo stogodišnjim tonjenjem, kod mnogih je izazvalo nevjericu, ali i podsmijeh.
Naime, Tuzla zbog nekontrolirane eksploatacije soli ima problem s poniranjem tla, uslijed čega su stradali brojni značajni objekti, kulturno-povijesni spomenici, pa i cijela naselja.
Ta pošast zaustavljena je prebacivanjem crpilišta slane vode na izvore izvan grada, ali zbog dugotrajne nebrige ostale su katastrofalne posljedice. Na mjestu današnjih triju Panonskih jezera, koja su počela nicati 2003. godine, potpuno su potonula naselja Džindić mahala, Srpska varoš i Pavkuša, a znatno je stradao i nedaleki centar grada.
Upoznavanje s Tuzlom započelo je kroz gastronomiju u hotelu Miris dunja, smještenom uz atraktivni pješački most Pasarela, kojim se dolazi do zgrade Narodnog pozorišta. Za kasni ručak / ranu večeru poslužena nam je hladna plata sa suhom junetinom, sudžukom, goveđim pršutom i domaćim sirevima. Prije raznovrsnog mesa s roštilja, kao toplo predjelo, posebno su oduševile male sarme umotane u listove raštike s umakom od vrhnja, koje su se doslovce topile u ustima. Hercegovačka Žilavka Hepok 2017 bila je ugodno vinsko iznenađenje i fino se uklopila u gastronomsku podlogu.
Nakon koncerta mlađa publika nastavila se zabavljati uz DJ zvuke urbane svjetske i regionalne glazbe. Za to se pobrinuo današnji direktor Panonike, Maid Porobić, prvi među zaslužnima što sve dobro funkcionira, a koji je svojedobno bio popularni lokalni DJ i gitarist grupe Terusi.
Obilazak grada započeli smo posjetom glavnoj gradskoj pijaci (tržnici) koja nas je, nažalost, prilično razočarala iako se na njoj još uvijek mogu naći voće i povrće iz vremena ‘kakvi su nekad bili’. Subotnje prijepodne trebalo bi biti prava špica, no tržnica je radila jedva s trećinom svojih kapaciteta. Naš turistički vodič Slavica Mešić Vučinić kaže da je to posljedica sveprisutne dominacije trgovačkih centara i njihove magnetne privlačnosti. Mi se, pak, nismo dali na to navući, nego smo ostatak vremena posvetili upoznavanju s povijesnim i kulturnim sadržajima.
Bili smo na središnjem gradskom Trgu slobode, za koji kažu kako je najveći u BiH i da se gotovo cijele godine na njemu odvijaju razni sadržaji. Po sadašnjim vrućinama u trenutnoj je fazi mirovanja, ali smo zapazili da je za našeg kratkog boravka, impozantna fontana nasred trga poslužila profesionalcima kao kulisa za modno snimanje.
Nešto malo dalje nalazi se drugi izvor vode – Čaršijska česma – podignuta u srednjem vijeku, a obnovljena krajem prošlog stoljeća, koja je i danas popularno mjesto okupljanja.
Dolazak u Tuzlu podrazumijeva i obilazak najtužnijeg gradskog znamenja, spomen obilježja na malom trgu Kapija gdje je u proteklom ratu od četničke granate smrtno stradao 71 civil, pretežito mlađeg uzrasta, a ranjeno ih je preko 150.
Soni trg ima ljepšu povijesnu priču. Njegovim središtem dominira stilizirana fontana u obliku neolitske posude za iskuhavanje soli, a slična tehnologija primjenjivala se od Rimljana do Osmanlija.
Drugi je veliki tuzlanski umjetnik, slikar Ismet Mujezinović (1907.-1984.), inače zagrebački đak, koji je likovnu akademiju završio u klasi profesora Joze Kljakovića, a potom se dodatno obrazovao na pariškoj Sorboni. Proslavio se još u Narodnooslobodilačkoj borbi po tome što je, prema potrebi, u ruci držao i kist i pušku, kojima se podjednako vješto služio. Pamti ga se najviše kao autora soc-realizma, ali se pred kraj života razočarao u sustav za koji se borio, a stav o tome izrazio čuvenim autoportretom s prvoboračkom spomenicom. Obitelj je, nakon njegove smrti, gradu Tuzli darovala kuću u kojoj je živio i stvarao. U njoj danas djeluje Međunarodni atelje Ismet Mujezinović u kojem se često održavaju izložbe, koncerti i ostali kulturni programi.
Smatra se da je Tuzla među najstarijim europskim gradovima s kontinuitetom življenja, od oko 7000 godina, čemu svjedoče iskopine sojeničkog naselja, a čija je replika postavljena na ulazu u Panonska jezera. Ona su, pak, fenomen za sebe, jer Tuzlu čine jedinim gradom na svijetu čija se slana jezera i plaže nalaze u samom centru. U dosadašnjih 19 godina rada, Panonika je zabilježila 5,3 milijuna gostiju, a koliki je turistički napredak najbolje govori to što je Tuzla ranije imala samo tri hotela, a sada 35, uključujući i mastodont Mellaine u kojem je smješteno i slano lječilište. Ove sezone očekuje se oko 380.000 gostiju koji, osim sunčanja i kupanja, mogu uživati u kulturnim i zabavnim sadržajima.
Amra Jaganjac, Jasmin Imamović i Maid Porobić
Kratko ali intenzivno druženje u Tuzi završilo je bogatom trpezom u restoranu Lovac u sklopu jezerskog kompleksa, ali se ipak nije jela divljač nego specijaliteti s roštilja od piletine, teletine i junetine uz lovački krumpir i obilje svježe salate od zelenog i crvenog kupusa te ostalog sezonskog povrća. Osvježenje se potražilo u bezalkoholnim pićima i pivu, a uz jelo je ipak najbolje išlo vino. Žilavka lanjske berbe hercegovačkog vinara Nuića pokazala se kao sjajan izbor, ali se nije moglo pobjeći od Graševine Kutjevo, koje spada među najpopularnija vina u Bosni i Hercegovini. Ugodno iznenađenje na samom kraju bile su palačinke s medom, koje su zasladile naš boravak u slanoj Tuzli, kojoj se prvom prilikom rado vraćamo.Mustafa Topčagić / Foto: FAMA, Mihael Šilac, Valter i Panonika

