Topnički dnevnici: Veliko DA za Daruvar!

Piše: Mustafa Topčagić

Daruvar, grad u zapadnoj Slavoniji, u novije je vrijeme poznat po tome što u njemu možete registrirati poslovna vozila po vrlo povoljnim uvjetima.

Kada bi se svi oni koji voze automobile ili malo veća prometala zaista doselili u Daruvar, imao bi puno više od sadašnjih desetak tisuća stanovnika.

Do tog pitoresknog gradića potrebno je oko dva sata vožnje od Zagreba bez stiskanja papučice gasa. Moglo bi to biti i manje da je cesta od Kutine, gdje se skidate s autoputa, malo šira i presvučenija novijim slojem asfalta.

Vlakom ne pokušavajte, jer vam za to treba oko pet sati s presjedanjem u Banovoj Jarugi. Otprilike se tom brzinom vozilo i u doba Kraljevine Jugoslavije.

Prometna izoliranost, pak, nije bila prepreka nego izazov za gastronauticu Karin Mimicu, koja je u suradnji s Ivanom Plažanin Vuković, direktoricom Turističke zajednica Daruvar-Papuk, osmislila projekt gastronomskog brendiranja Daruvara te sinergije hrvatske i češke kulture. Podsjetimo, Čeha u Daruvaru ima oko 20 posto, a doselili su se još u vrijeme austrougarske kraljice Marije Terezije. Daruvar je danas i upravno i kulturno središte Čeha u Hrvatskoj.
 
U projektu gastro brendiranja Daruvara veliku su ulogu imali lokalni ugostitelji s posebno osmišljenim jelovnicima na kojima su se našla Jela koja jačaju imunitet (sadrže: češnjak, đumbir, ljutu papriku, kurkumu, hren, kadulju, med), Jela za sportaše (bogata proteinima) i Daruvarski parovi (domaće namirnice sljubljene s daruvarskim pivama i vinima).
Prilikom trodnevnog boravka i druženja s kolegama novinarima iz susjednih zemalja, posjetili smo restoran Terasarestoran Queenbistro Most Wantedgostionicu Srcerestoran Tavernazdravljak OrijentLittle Italy Pub i kušali njihove specijalitete uz piva Pivovare Daruvar, Staročeško i 5th Element te vina Vinarije Daruvar i Horvat.

Baza nam je bio Lječilišni hotel Termal Daruvarskih toplica gdje su nas uz welcome drinks Destilerije Wise Grus pozdravili domaćini Ivana Plažanin Vuković, direktorica TZ Daruvar-Papuk; gradonačelnik Damir Lneniček; ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković i voditeljica projekta 6-i elementi Karin Mimica.

Zanimljivu i poučnu prezentaciju linije 5th Element te upoznavanje s povijesti daruvarskog pivarstva održao je Krešo Marić, pivski majstor Pivovare Daruvar, gdje smo uživali u pjenušavom piću pet stilova (lela, bart, iipa, aba, gerweiss).

S obzirom da se pivo proizvodi od četiri osnovna sastojka (voda, slad, hmelj i kvasac), ovi su sastojci predstavljeni kroz četiri elementa: zemlju, vodu, zrak i vatru, a kao peti element dodana je – ljubav. Tako je s naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i stilova nastala linija craft piva 5th Element.

Slijedom toga, ovaj projekt dobio je naziv 6-i elementi, a to su zapravo – daruvarski ugostitelji.

S blagodatima zdrave prehrane, uz doručak nas je upoznao nutricionist Dragan Gazibara, nakon čega smo se uputili u kratki razgled Daruvarskih toplica kroz koje nas je provela Melita Bartoš, voditeljica odjela prodaje i marketinga.

Neke su kolege iskoristile dan za posjet tržnici, koja baš i nije oduševila ponudom, ali se to brzo zaboravilo prilikom posjeta Suvenirnici Pčelarstva Daruvar čije je šarolike proizvode prezentirala vlasnica Milena Kelemin.

Izvrsnu vinsku prezentaciju u podrumu Dvorca Janković, Badelove Vinarije Daruvar, održala je enologinja Suzana Jurišić, predstavljajući Graševinu, Sauvignon i Chardonnay iz linije Vezak, te na kraju Cabernet sauvignon bratskoga Badelova brenda Korlat. Degustaciju su pratili Biogal sirevi.
 
Uslijedio je kratki predah i zajedničko fotografiranje u sjeni Adama i Eve, koji su među najstarijim ginkgo stablima na svijetu, zasađeni prije više od 250 godina. Nešto kasnije imali smo priliku popiti čaj od ginkga s termalnom vodom na Antunovom vrelu u Julijevom parku.
Osim wellnessa i kupki u bazenima s termalnim vodama u Daruvarskim toplicama zainteresirani su mogli obaviti individualne razgovore s fizioterapeutima i upoznati se s tretmanima iz najnovije ponude.
 
Posebno je, pak, zadovoljstvo bilo noćno kupanje u vanjskom bazenu s termalnom ljekovitom vodom, gdje je kolega Budimir Žižović održao prigodan poetski recital, utemeljivši novi književni pravac – termalnu poeziju.
Dio bogate gastronomske ponude Daruvara čini i čuveni ‘burek kod Faruka’, odnosno zdravljak Orijent čiji je vlasnik Faruk Demiri. Njegova je posebnost u tome što burek radi s mesom od bika, a uz njega poslužuje domaći jogurt s medom od lipe. Slatki dodatak su baklava s daruvarskim orasima i prirodna limunada.
Uvrštavanjem bureka u gastronomsku ponudu, Daruvarci su pokazali svu svoju širinu i otvorenost, koja nas je pratila na svakom koraku u Ždralovu gradu.
 
Na kraju, da ne ostanemo dužni objašnjenje zašto se povezuju Daruvar i ptica ždral, koja tu ne obitava, ali se nalazi i u gradskom grbu. Naime, Daruvar doslovce na mađarskom jeziku znači Ždralov grad (daru: ždral, var: grad), a u svom obiteljskom grbu imao ga je plemić Antun Janković. Tako je nazvao svoj barokni dvorac, sagrađen krajem 18. stoljeća, odakle se polako počeo širiti sadašnji grad. Dvorac je tijekom povijesti mijenjao vlasnike i namjene, a u njemu je danas Zavičajni muzej Daruvara.
Bilo je veliko zadovoljstvo sudjelovati u hedonističko-zdravstvenoj turi 6-i elementi, a domačini su nas čak proglasili ambasadorima projekta i dodijelili nam prigodne zahvalnice. Nadamo se da ćemo opravdati njihovo povjerenje!
 
Projekt 6-i elementi realizirala je Turistička zajednica Daruvar – Papuk u suradnji s Gastronautima i uz podršku HTZ-a, TZ Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Daruvara i Daruvarskih toplica.
 
Foto: FAMA
Tagged: , , , , , , , , , ,