Topnički dnevnici: Vino.com – 4 dana hedonizma

Piše: Mustafa Topčagić

Nakon dvije godine korona pauze, u hotelu Esplanadi održan je 15. međunarodni festival vina i kulinarstva Zagreb Vino.com, po prvi put čak četiri dana (25.-28.11.).

Ovaj praznik vina od svog postanka izaziva dvojbe kome je namijenjen – ‘običnim’ vinoljupcima i znatiželjnicima ili profesionalcima iz struke, turistima, ugostiteljima, medijima… Pokazalo se i ovaj put – svima njima. Osnivač festivala Ivan Dropuljić ne odstupa od tog principa, a unatoč tome što nekima od posjetitelja ne ispuni očekivanja, Vino.com do te mjere izaziva ovisnost da mu se ipak iz godine u godinu vraćaju.

Broj izlagača bio je rekordan (više od 300), a sastojao se uglavnom od vinara, ali i proizvođača i distributera žestica te delikatesa manjih mesnih industrija i OPG-ova. Započeo je u petak, 25. studenoga, uz kraće protokolarne govore, dok su najzagrebačkiji hotel polako punili posjetitelji žedni novih vinskih iskustava.

Drugi dan festivala (subota), pak, Esplanada je pucala po šavovima, jer se u izložbenom prostoru Vino.coma nakrcalo toliko vinopija da se činilo kako će vinari morati posegnuti za dodatnim zalihama. Jedan vinar mi se ‘pohvalio’ kako se oko njegova štanda okupilo društvo proslavljajući rođendan što mu je donekle imponiralo, ali i onemogućavalo druge posjetitelje da kušaju njegove dragocjene kapljice. Tu i tamo mogla se začuti i pjesma onih veselijih, no sve je ostalo u granicama pristojnosti bez i najmanjeg incidenta. Za poslovne razgovore bili su puno pogodniji nedjelja i ponedjeljak.

Ove godine izostala je bizarna dodjela nagrada Bijeli grozd koja, očito, nikome nije nedostajala. Radionice su, uobičajeno, bile dobro koncipirane, tematski zanimljive i dobro popunjene. Najviše ih je vodio dvojac Tomislav Jakopović i Ivo Kozarčanin, a osobno sam nazočio samo jednoj, o Škrletu, vinu koje se lakše pije nego što se izgovara, a koju je vodio enolog Krešimir Hren.ß

Da festival ima svoj uobičajen tok pokazalo se i time što dolazak premijera Andreja Plenkovića i ministrice poljoprivrede Marije Vučković nije izazvao posebnu pozornost niti remetio vinski ugođaj. Atraktivniji je bio bivši predsjednik Stipe Mesić, koji nikad nije skrivao svoj hedonizam, a posebno veseo bio je za štandovima svojih Slavonaca.

‘Koliko god bili razdragani zbog našeg ponovnog druženja s druge strane, moramo biti svjesni i tuge što nas je obuzela kroz taj dvogodišnji prekid tradicijskih susreta u Esplanadi. Naime, sudbina nam je zauvijek odnijela više istaknutih protagonista hrvatskog vinskog i gastronomskog svijeta i kao osoba, velikih ljudi, najnoviji bolovi ranili su nam srce odlaskom Bože Metkovića, Antuna Adžića, Miljenka Turka, Zdravka Ilije Jakobovića, Marijana Armana, a nešto prije i Sinea Šekoranje, Franje Lebara, Zvonka Belovića, Rajka Polića, Željka Petrovečkog, Ottaviana Coronice… Prisjećajući ih se – i kao osoba, i po postignućima na polju njihova djelovanja – odajemo im, evo, i ovom prigodom počast, i neka im bude laka zemljica, podsjetio je osnivač Vino.coma Ivan Dropuljić.

Foto: FAMA

Tagged: , , , , , , , , , , , ,