Topnički dnevnici: Kad ste zadnji put bili u Jabuci?

Devastaciji općih kulturnih (i zabavnih) dobara u Zagrebu pridružio se i slučaj kluba Jabuka, najstarijeg aktivnog gradskog okupljališta mladih već gotovo 49 godina.

Piše: Mustafa Topčagić

Zaštitari su po nalogu gradskih vlasti banuli na terasu, okupirali je i prepriječili ulaz u klub na Jabukovcu tako da mu je bio onemogućen rad bez da je službeno zatvoren. Naime, na susjednoj osnovnoj školi izvode se radovi na dogradnji sportske dvorane, a terasa Jabuke predviđena je za parkiralište.

Grad Zagreb smatra Jabuku svojim vlasništvom, a ‘jabučari’ ne, pa se sad međusobno prepucavaju, iznoseći svaki za sebe argumente koji im idu u prilog.

Tom prilikom isplivalo je i jedno gotovo zaboravljeno ime u kontekstu Jabuke – Tomislav Petrović – koji se identificirao kao glasnogovornik kluba. Da, to je isti onaj Tomica, nekadašnji spiritus movens Jabuke, a sada poznatiji kao Severinin menadžer (neki bi posprdno rekli – butler), koji se između njezinih koncerata i ljubavnih afera, povremeno bavi tim klubom. Dio javnosti stao je na njegovu stranu, neki zbog netolerancije prema drskosti Bandićevih ljudi, a neki zbog nostalgije prema klubu u kojem su proveli dio mladosti.

Tomica Petrović, menadžer Severine i PR Jabuke

Ipak, prilično iritantno zvuče pojedini medijski istupi samozvane urbane gerile, a pogotovo fejsbuk aktivista i forumaša, naglo probuđenih ‘jabučara’, koji u taj klub nisu povirili desetljećima, godinama, a možda i nikada, ali im se sada čini jako biti ‘in’ ako su uključeni u akciju. No, konkretnih najava za prosvjedom nema. Čini mi se da bi ovi parolaši radije proveli sate smrzavajući se oko adventskih kućica nego vrijeme trošili na prosvjed za Jabuku.

Daleko da opravdavam još jedan bandićizam, ali se pitam kome danas zaista treba ta i takva Jabuka, osim pojedincima koji je vode i rade na njezinoj pretvorbi iz društvene u neku drugu svojinu. Naime, Grad Zagreb je prije 15 godina dao prostor na jednogodišnje korištenje udruzi Glazbeno scenski klub Jabuka, a stvarni korisnik je trgovačko društvo Glazbeni klub Jabuka d.o.o. i sad je došlo do susreta s realnošću.

Priznali to sami sebi ili ne, Jabuka je već godinama opskurno mjesto, koje životari na staroj slavi i pozivanjem na sentimentalne vrijednosti, bez atraktivnih koncerata i pratećih programa, kojim bi se financijski oporavili, uredili klub ili barem podigli higijenske standarde. Zaista, upitajte se i sami: Kad ste zadnji put bili u Jabuci? Zašto ste bili? Ili zašto niste bili?

Obližnji Saloon također se prije nekoliko godina našao na udaru, upravo zbog zamršenih vlasničkih odnosa, ali su otac i sin Srezović, vlasnici kultnog kluba, uspjeli na sudu dokazati da su oni u pravu i uskoro će početi s radom. Močvara je preživjela nešto slično, ali i opstala zahvaljujući živahnim koncertnim i drugim aktivnostima na nimalo atraktivnoj lokaciji. No, ovakva bezidejna Jabuka, opterećena najnovijom aferom, teško da će doživjeti pedesetu!

Foto: Goran Šerbula


Topnički dnevnici: Na WineOS-u i iš paprikašu u Osijeku
Tagged: , , , , , , ,