Topnički dnevnici: Nova turska sapunica Istanbulska konvencija

Isprva mi je Istanbulska konvencija zvučalo kao nešto besmisleno i nerazumljivo kao npr. Bolonjski proces o kojem smo svojedobno danima i mjesecima slušali i čitali , a da zapravo nismo znali o čemu se radi. Tako mislim da danas malo tko zna o čemu se radi u Istanbulskoj konvenciji o kojoj svatko, ali baš svatko ima mišljenje…

Piše: Mustafa Topčagić

Nisam baš od onih rijetkih koji bi pročitali stotinjak stranica da bih shvatio njezinu bit. Još manje pripadam srednjovjekovlju koje o Istanbulskoj konvenciji ima sud, a da ne zna ni par osnovnih činjenica o njoj. A stvar je, koliko sam shvatio, vrlo jednostavna. Ne treba mlatiti žene odnosno treba strožije kažnjavati sve one koji to rade. Isto vrijedi za sve one koji iz bilo kojeg načina dominiraju nad slabijima i potlačenima. Što se ostalog tiče, poruka je – neka cvjeta tisuću cvjetova.

No, zašto bi sve bilo tako jednostavno kad imamo dušobrižnike koji nas iz 21. vraćaju nekoliko stoljeća unatrag i nameću to kao pitanje broj 1 u vrijeme kada sigurno imamo drugih prioriteta. Jedino me veseli što se oko toga raskoljavaju HDZ-ovci, i užasno se zabavljam dok slušam njihova objašnjenja za i protiv.

Poseban mi je hit poziv neke babe u radijsku kontakt emisiju koja je poručila da nikakvi Turci njoj neće kapu krojiti… Čujem, neki dokoni pop nazvao premijera Plenkovića – janjičarem. Ipak, događa se i nešto pametno. Više nema dileme piše li se Istanbul ili Istambul, a kako čujem, javnost je toliko senzibilizirana da je porasla i gledanost sapunice ‘Istanbulska nevjesta’. Pogledao sam i ja. Može se i tu naslutiti nešto iz konvencije…

Eh da, da se ipak malo vratim u srednjovjekovlje s nečim što je aktualno i danas. Naime, u srednjem vijeku, na rubu Otomanskog carstva, u Bosanskom pašaluku, nastala je sevdalinka s ovim tekstom: ‘Snijeg pade na behar na voće… neka ljubi kogod koga hoće… ako neće, nek se ne nameće…’. Pjesma puno govori o toleranciji, a osim u izvedbama poznatih pjevača sevdaha (Himzo Polovina, Safet Isović…) zaživjela je do današnjih vremena u rock i jazzy verzijama Indexa i Amire Medunjanin.


Tagged: , , , ,