
Piše: Mustafa Topčagić
Daruvar, grad u zapadnoj Slavoniji, u novije je vrijeme poznat po tome što u njemu možete registrirati poslovna vozila po vrlo povoljnim uvjetima.
Kada bi se svi oni koji voze automobile ili malo veća prometala zaista doselili u Daruvar, imao bi puno više od sadašnjih desetak tisuća stanovnika.
Do tog pitoresknog gradića potrebno je oko dva sata vožnje od Zagreba bez stiskanja papučice gasa. Moglo bi to biti i manje da je cesta od Kutine, gdje se skidate s autoputa, malo šira i presvučenija novijim slojem asfalta.
Vlakom ne pokušavajte, jer vam za to treba oko pet sati s presjedanjem u Banovoj Jarugi. Otprilike se tom brzinom vozilo i u doba Kraljevine Jugoslavije.
Prometna izoliranost, pak, nije bila prepreka nego izazov za gastronauticu Karin Mimicu, koja je u suradnji s Ivanom Plažanin Vuković, direktoricom Turističke zajednica Daruvar-Papuk, osmislila projekt gastronomskog brendiranja Daruvara te sinergije hrvatske i češke kulture. Podsjetimo, Čeha u Daruvaru ima oko 20 posto, a doselili su se još u vrijeme austrougarske kraljice Marije Terezije. Daruvar je danas i upravno i kulturno središte Čeha u Hrvatskoj.

Baza nam je bio Lječilišni hotel Termal Daruvarskih toplica gdje su nas uz welcome drinks Destilerije Wise Grus pozdravili domaćini Ivana Plažanin Vuković, direktorica TZ Daruvar-Papuk; gradonačelnik Damir Lneniček; ravnatelj Daruvarskih toplica Ratko Vuković i voditeljica projekta 6-i elementi Karin Mimica.
Zanimljivu i poučnu prezentaciju linije 5th Element te upoznavanje s povijesti daruvarskog pivarstva održao je Krešo Marić, pivski majstor Pivovare Daruvar, gdje smo uživali u pjenušavom piću pet stilova (lela, bart, iipa, aba, gerweiss).
S obzirom da se pivo proizvodi od četiri osnovna sastojka (voda, slad, hmelj i kvasac), ovi su sastojci predstavljeni kroz četiri elementa: zemlju, vodu, zrak i vatru, a kao peti element dodana je – ljubav. Tako je s naglaskom na umjetnost stvaranja posebnih aroma, okusa i stilova nastala linija craft piva 5th Element.
Slijedom toga, ovaj projekt dobio je naziv 6-i elementi, a to su zapravo – daruvarski ugostitelji.
S blagodatima zdrave prehrane, uz doručak nas je upoznao nutricionist Dragan Gazibara, nakon čega smo se uputili u kratki razgled Daruvarskih toplica kroz koje nas je provela Melita Bartoš, voditeljica odjela prodaje i marketinga.
Neke su kolege iskoristile dan za posjet tržnici, koja baš i nije oduševila ponudom, ali se to brzo zaboravilo prilikom posjeta Suvenirnici Pčelarstva Daruvar čije je šarolike proizvode prezentirala vlasnica Milena Kelemin.





