Topnički dnevnici: Zbogom balić-koli i gemištima

Ovaj naslov više je simboličan nego što odražava stvarnu promjenu u kulturi ispijanja alkoholnih pića, ali u Zagrebu se u tom smjeru događaju značajni pomaci, barem sudeći prema manifestacijama održanim prošlog tjedna – Whisky sajmu Zg017 i drugom vinskom Vinart Grand Tastingu.

Piše: Mustafa Topčagić

Nemam ništa protiv balić-kole (ako ima neupućenih: Ballantines whisky i Coca Cola) i ‘šampanjca za siromašne’ – mješavine bijelog vina s mineralnom vodom. No, kako pri uživanju u piću primjenjujem sistem ‘pij malo pij dobro’, čini me veselim što se malo pomalo u društvu diže letvica prilikom konzumacije žestica i vina. Pretpostavljam da je i na ovim festivalima, osim znalaca i profesionalaca, bilo puno i znatiželjnih amatera, koje je prezentacija vrhunskih whyskija i vina potaknula da ubuduće piju manje ali kvalitetnije.

Iako su se vremenski podudarili, whisky i vinski sajam nisu smetali jedan drugom, iako ne bi bilo loše da ubuduće malo usklade termine. Za pozdraviti je to što su organizirani ciljano pred turističku sezonu, kada se formiraju restoranski meniji, vinske karte i liste pića, jer se tako važne ugostiteljske stavke ne mogu više prepuštati slučaju. Inozemni turisti koji nam dolaze, sve su zahtjevniji, i sve više drže do toga kakvu će kvalitetu dobiti za svoj novac, iako ima i sve više onih koji ne pitaju što koliko košta, ako im se, naravno, to može ponuditi. Zato ne trebaju čuditi ekstremne cijene nekih whiskyja, jer i takve boce nalaze kupce ne samo među kolekcionarima. Na vinskom sajmu Saše Špiranca cijene su bile nešto milostivije, a vinarima je pružena mogućnost da boce osim na štandovima, prodaju i u Pop up vinoteci.

Whisky sajam u Plaza Event Centru

Kako nisam osobit ljubitelj niti poznavatelj whiskyja, neću se upuštati u ocjenjivanje, no moram istaknuti da je organizacija sajma, koji se održavao u Plaza Event Centru (za što su zaslužni Mozaik Grupa, Eventa01 i Promologistika) bila na vrhunskoj razini.

U Laubi sam, pak, s vinima i vinoljupcima proveo malo više vremena i koliko god poznavao ‘repertoar’, bilo je zaista ugodnih iznenađenja. Moj favorit svakako je Chardonnay sur lie pedantnog mladog vinara Krešimira Ivančića s vrha Plešivice, koji je ovo vino premijerno predstavio na Grand Tastingu, uz svoje sjajne Griffin pjenušce s redizajniranom etiketom.

Vinart Grand Tasting u Laubi

Kako ne treba raditi sajmove, pokazatelj je Vinovita na Zagrebačkom velesajmu, koju su uglavili uz Sajam nautike i Hotel&Gastroteh sajam, a na kojoj se prezentiralo svega pet-šest vinara. Navodno je vinarima bilo dobro, jer su tako bili zapaženiji, no nekoliko štandova ipak se ne može nazvati sajmom. Velesajamski uhljebi nikako da shvate kako smo već davno ušli u 21. stoljeće pa da prilagode svoj način razmišljanja i djelovanja. Barem sada imaju od koga učiti!


Topnički dnevnici: Što će HAVC-filmašima pare od države?
Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,