Tradicionalne čestitke iz zbirke NSK

Božićne čestitke vrijedan su dio hrvatske kulturne baštine. Već su sredinom 19. stoljeća pisane čestitke s raznovrsnim motivima zamijenile čestitanje božićnih i novogodišnjih blagdana u obliku usmene (pjevane ili govorne) poruke.U fondu Grafičke zbirke Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu nalazi se oko 150.000 razglednica različitih motiva, među njima i oko pet stotina jedinstvenih božićnih čestitki koje datiraju od početka 20. stoljeća pa nadalje. Jedna od najstarijih čestitki iz fonda upućena je prvoj ženi knjižničarki Elzi Kučeri, a neke od njih oslikale su ruke poznatih likovnih umjetnika poput Andrije Maurovića

Kako bi javnost upoznala s ovim očuvanim zapisima prošlosti koji su dio stoljetne hrvatske tradicije, NSK je pokrenula je prigodnu akciju ‘Tradicija dobrih želja’ kojom uz poruku ‘svaka želja je posebna’ poziva građane da se ovih blagdana, baš kao nekada, povežu blagdanskom čestitkom.

U sklopu akcije priredili su istoimenu mrežnu stranicu http://tradicijadobrihzelja.nsk.hr/ na kojoj se mogu pogledati neke od najljepših čestitki iz njihova bogata fonda i preuzeti besplatna mobilna aplikacija Advent u Zagrebu u kojoj su ove čestitke i digitalno zaživjele.

‘Mnogi ove blagdane zbog situacije povezane s pandemijom koronavirusa neće moći provesti u krugu obitelji i prijatelja te nas je to dodatno potaknulo da oživimo tradiciju slanja božićnih čestitki koje su već čitavo stoljeće dio hrvatske baštine i simbol zajedništva, povezanosti i radosti. Bez obzira na to komu je i kako uputili, božićna čestitka prilika je da u srcu ostanemo povezani i svojim najmilijima pošaljemo najljepše želje jer, uistinu, svaka je posebna’, istaknuo je s, voditelj Odsjeka Marketing i komunikacije NSK.

M. P.


Tagged: , , , , , , , , ,