Turska kava: Način pripreme i običaji

U Diana baru zagrebačkog hotela Westin u okviru Tjedna turske kave održana je konferencija za medije na kojoj se govorilo o Putu turske kave.Predstavljanje je održano u okviru Tjedna turske kave kojem je cilj promocija turske kulture i običaja. Turska kava jedan je od najpoznatijih njihovih brendova, koji se na ovim prostorima već stoljećima njeguje i prenosi na nove generacije. Upravo je iz tog razloga Institut Yunus Emre u Zagrebu odlučio organizirati i gostovanje Osmana Serima, uglednog turskog stručnjaka za kavu te pomoćnika predsjednika Društva za istraživanje i kulturu turske kave, koji je otkrio zanimljive detalje o povijesti turske kave, načinu pripreme i običajima povezanima s njezinim ispijanjem.

Tako je, primjerice, istaknuo da turska kava kakvu piju Hrvati i ostali narodi u okruženju, zapravo nije originalna turska kava. Serim je rekao kako ljudi piju kavu zbog zdravstvenih razloga, ali i zbog sve veće prisutnosti javne svijesti o važnosti porijekla hrane i pića koje konzumiramo.

Originalna turska kava se priprema od srednje prženih zrna, a ne preprženih zrna kave, kako se to radi u Hrvatskoj i drugim zemljama u kojima je turska kava popularna. Pravilna preprženost zrna, kavi daju osebujan miris, okus te posebnu aromu. U počecima nastajanja trenda ispijanja kave, njezin okus je bio izrazito gorak. Zbog siromaštva, šećer se nije se mogao svakodnevno koristiti, pa je uz gorku kavu prijalo sušeno voće i voda, od čega je kasnije nastala poznata slastica lokum.

U turskoj je tradiciji uvriježeno pravilo da djevojka svojem budućem suprugu kod kuhanja kave doda i malo soli. Ako njezin odabranik ispije kavu do dna i pritom ne spomene slanoću kave, buduća mladenka može biti sretna, jer je to znak da je njezin budući muž poštuje. Osim toga, Serim je rekao i kako je nepisano pravilo u Turskoj da se najbolja kava uvijek priprema za punicu. Osman Serim je, inače, priznati gastronomski stručnjak koji je upravljao s više od 180 projekata vezanih za hranu i piće, s posebnim fokusom na tursku kavu koja već odavno predstavlja mnogo više od običnog napitka.

A. P.


Tagged: , , , , , , , , ,