U boj, u boj: Japanski zbor napunio Oktogon

Japanski alumni zbor Shingetsu-kai sa sveučilišta Kwansei Gaukin očarao je brojnu publiku u Oktogonu poznatom hrvatskom arijom’U boj u boj!’ 
Japanski zbor-Oktogon
U Zagrebu se mogao vidjeti nesvakidašnji događaj. Japanski muški alumni zbor Shingetsu-kai sa sveučilišta Kwansei Gaukin teatralno je ušao u Oktogon u pratnji Kravat pukovnije i izveo poznatu ariju iz opere Ivana pl. Zajca ‘Nikola Šubić Zrinski’, koju japanski studenti kao sveučilišnu himnu izvode već 95 godina.

Jelena Yamasaki, predstavnica Croate u Japanu i savjetnica počasnog konzula RH u Osaki poslala je tom prigodom poruku o jačanju međusobne suradnje između Japana i Hrvatske i podsjetila na zanimljivu priču o tome kako su japanski vojnici čuli Zajčevu ariju nakon Prvog svjetskog rata, tijekom remonta američkog broda Hefrona u Kobeu. Toliko im se svidjela da su je naučili napamet.

Pridodala je i da će izvježbano uho možda primijetiti pogrešan izgovor nekih riječi u nastupu impresivnog japanskog zbora, no to je opravdano činjenicom da su živjeli u uvjerenju da je pjesma češka, slovačka, makedonska, pa čak i srpska… Napokon su 1979. godine otkrili pravo porijeklo himne koja ih je proslavila i koju izvode gotovo stotinu godina. Nakon što su istražili izgovor i doznali točne riječi, njihova izvedba danas je dovedena gotovo do savršenstva. Pred publikom je nastupilo deset alumni članova zbora od kojih najstariji Oda Yoshiyuki ima 85 godina.

Direktor tvrtke Potomac, nositelja brenda Croata, poželio je dobrodošlicu članovima zbora Shingetsu-Kai te izrazio osjećaj ponosa jer zbor na sebi nosi posebno dizajnirane Croata kravate koje je tvrtka darovala zboru. Naglasio je i da su simboli viteštva, junački čin, dostojanstvo, ustrajnost, hrabrost, snaga i potpuno izvršenje dužnosti dio, kako arije, tako i Croatine misije. A upravo te kvalitete spajaju najbolje hrvatsko s najboljim japanskim. Bušić je skrenuo pozornost i na lik Nikole Šubića Zrinskog koji je uvijek prikazan na umjetničkim djelima sa zavezanim rupcem – pretečom kravate. Pozvao je prisutne da zavežu rupce i kravate s ponosom, jer nije riječ samo o ukrasu nego o hrvatskoj kulturnoj baštini.

L. R.


Pročitajte još: Japanski zbor pjeva U boj, u boj


 

Tagged: , , , , , , , , , , , , , , , ,